Fietsen door IJtunnel tijdens OV-staking

Als de pontschippers van het GVB meestaken op 28 mei, de nationale stakingsdag voor een lagere AOW-leeftijd, zullen fietsers gebruik kunnen maken van de IJtunnel en zijn auto’s die dag niet welkom.

Ruben Koops
Een pont vaart over het IJ.  Beeld Koen van Weel/ANP
Een pont vaart over het IJ.Beeld Koen van Weel/ANP

Dat zei wethouder Sharon Dijksma (verkeer) donderdagochtend in de gemeenteraad. De bonden hebben een grote stakingsdag afgekondigd waar onder meer het personeel van OV-bedrijven aan zal meedoen. De nationale pensioenactiedag staat gepland voor dinsdag 28 mei.

Dijksma deed een dringende oproep aan het GVB-personeel om op de stakingsdag de veerponten in ieder geval wel te laten doorvaren, maar is voorbereid op ingrijpende maatregelen als de schippers niet naar haar luisteren.

Effect op stad

“Ik hecht grote waarde aan het stakingsrecht en ik begrijp de strijd voor een goed pensioen, maar het niet laten varen van de veren heeft een gigantisch effect op de stad”, zei Dijksma. Volgens de wethouder wordt bij een staking van de pontschippers een deel van het centrum praktisch onbereikbaar voor inwoners in Noord.

“Ik roep u op om te blijven doorvaren. Zo niet, dan zijn wij voorbereid om de IJtunnel op 28 mei open te stellen voor langzaam verkeer, en voor nood- en hulpdiensten.” Dat betekent dat auto’s die dag geen gebruik zullen kunnen maken van de tunnel onder het IJ, en dat zal grote verkeerseffecten hebben in de stad.

De veiligheid laat het niet toe dat voetgangers ook gebruik kunnen maken van de IJtunnel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden