Amsterdam Bewaar

Ferdinand Bol is NZ-lijn zat

Siemon de Jong (links) en Noam Offer van De Taart van m'n Tante op hun deels bedreigde terras. Foto Marc Driessen
Siemon de Jong (links) en Noam Offer van De Taart van m'n Tante op hun deels bedreigde terras. Foto Marc Driessen © UNKNOWN

AMSTERDAM - Winkeliers in de Ferdinand Bolstraat accepteren niet dat vrachtwagens drie jaar lang twee straten in de buurt blokkeren door het werk aan de Noord/Zuidlijn. Zij overwegen naar de rechter te stappen.

De winkeliers in de Ferdinand Bolstraat hebben zich nooit openlijk verzet tegen de bouwput van de Noord/Zuidlijn voor de deur. De vertragingen bij de metrobouw en slechte communicatie door de gemeente hebben zij meer dan tien jaar ondergaan zonder naar de pers of de rechter te stappen, zeggen ze. Maar het geduld is op.

''Dat komt doordat beloftes niet worden nagekomen en niet goed met ons overlegd wordt,'' aldus Hans Appelboom, eigenaar van Duikelman (keukenbenodigdheden) en voorzitter van Ondernemersvereniging Ferdinand Bolstraat.

Aanleiding van zijn kritiek is het besluit van het Projectbureau Noord/Zuidlijn (PBNZL) een schacht en en nooduitgang voor de metrolijn te bouwen op de hoek van de Eerste Jacob van Campenstraat met de Ferdinand Bol, waarbij dagelijks vele vrachtwagens beide straten drie jaar lang blokkeren.

''Het komt er op neer dat de buurt ter hoogte van het Marie Heinekenplein wordt afgesloten. Dat wordt voor sommige ondernemers de dood,'' zegt Appelboom. ''En de blokkade is onnodig omdat vrachtwagens materiaal kunnen brengen en halen via de Eerste Jacob van Campenstraat. ''

Appelboom vreest voor De Taart van m'n Tante, op de hoek van de twee straten. Het terras aan de Van Campenstraat moet weg. Winkels zullen via die straat moeilijk bereikbaar worden, maar kunnen ook nauwelijks via de Ferdinand Bol worden benaderd.

''Het tweede probleem is dat, in strijd met het advies van de commissie-Veerman dat het contact met de burgers beter moet, niet wordt overlegd. De informatie is wél verbeterd. Dat is te danken aan enkele nieuwe krachten bij het projectbureau, zoals Richard Koenders.'' Maar verzoeken, plannen of ideeën voor aanpassingen zijn niet welkom. ''Dat komt doordat wij niet met de beslissers praten.'' Het lukte Appelboom eerder wel via overleg met de gemeente te voorkomen dat de Stadhouderskade geheel afgesloten werd. 

Noam Offer en Siemon de Jong van De Taart van m'n Tante zien net als Appelboom de mensen van de Noord/Zuidlijn vooral als doorgeefluik. ''Wij zijn niet tegen de metro en ook niet tegen de overlast die daaruit voort komt,'' zegt De Jong. ''Maar waarom wordt niet gekeken naar alternatieven.'' Offer - die met een rolmaat laat zien dat het beoogde afsluithek in de Ferdinand Bol slechts enkele meters verplaatst hoeft te worden: ''Waar is wethouder Hans Gerson, of burgemeester Job Cohen? Moeten we naar de rechter?''

Het projectbureau liet vanmorgen weten met de winkeliers te gaan praten. ''Maar de plannen zullen vanwege de verkeersveiligheid niet echt veranderd kunnen worden. (TON DAMEN)