PlusBladen

Femke Halsema, gasthoofdredacteur Ons Amsterdam: ‘Hoog bezoek moest zich een weg banen door het uitgestalde ondergoed’

Femke Halsema is gasthoofdredacteur van het oktobernummer van Ons Amsterdam. Ze initieerde artikelen over over onder meer Floradorp in Noord en kinderopvang in de 19de eeuw.

Peter van Brummelen
null Beeld

Hoe was de jonge Femke Halsema op de dansvloer? Danste ze expressief, als een soort Kate Bush, met veel wilde armgebaren en wapperende haren? Of was de latere burgemeester van Amsterdam juist een ‘kwartjeszoeker’, hoekig en strak bewegend, de blik strak op de grond gericht?

Dansen bij Jansen

Het zijn vragen die opkomen bij het lezen van het nieuwe nummer van Ons Amsterdam, met Halsema als gasthoofdredacteur. Een van de artikelen die op haar voorstel werden geschreven gaat over de legendarische studentendiscotheek Dansen bij Jansen. Die zal ze vroeger zelf ook hebben bezocht.

Halsema is niet de eerste burgemeester die voor een keer de baas mag zijn bij Ons Amsterdam. Eberhard van der Laan en Job Cohen gingen haar voor bij het blad over de geschiedenis van de stad. Halsema wilde onder meer stukken over de ‘rebelse buurt’ Floradorp in Noord en over Femina Muller, die zich in het 19de-eeuwse Amsterdam al hard maakte voor goede kinderopvang. Zelf schreef ze een inleiding over het belang van geschiedenis voor de stad.

Cafetaria Het Snotje?

Halsema is ook te gast in de rubriek ‘De vaste route van...’ We lezen dat haar eerste woning in Amsterdam een etage op de Albert Cuyp was, naast een sportschool en boven een lingeriewinkel. Ze vertelt: ‘Die winkel had altijd een enorme uitstalling voor de deur, hele grote witte onderbroeken en zwarte plastic poppen met lingerie met gaten erin.’

Omdat ze in die tijd al in de Tweede Kamer zat, ontving ze soms ‘hooggeëerd bezoek’. ‘Dat moest dan tussen dat ondergoed met die gaten door, dat vond ik heel grappig.’

Later woonde ze onder meer op de Transvaalkade in Oost. Onlangs was ze daar weer in de buurt: ‘Dezelfde jongens hangen daar nog steeds rond, bij cafetaria Het Snotje.’ Het Snotje? Dat bestaat niet in de Transvaalbuurt. De burgemeester moet snackbar Het Snorretje bedoelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden