Update

Feest maar ook onrust op straat in Amsterdam na WK-winst Marokko: 10 aanhoudingen

Eerder op de avond werd er feest gevierd op en rond het Mercatorplein.  Beeld Joris van Gennip
Eerder op de avond werd er feest gevierd op en rond het Mercatorplein.Beeld Joris van Gennip

Na de historische overwinning van Marokko op Spanje op het WK voetbal, kwamen honderden feestvierders op verschillende plekken in Amsterdam samen om de overwinning te vieren met toeters, tamboerijnen en vuurwerk. Op het Mercatorplein liep de feestvreugde uit de hand en greep de ME in.

Teun Dominicus

Aan het eind van de avond liet de politie weten dat er tien personen zijn aangehouden, van wie in ieder geval één persoon voor het gooien van vuurwerk richting de politie. Maar de avond begon vooral met uitgelaten fans.

Marokko kwalificeerde zich voor het eerst ooit voor de kwartfinale een WK voetbal. Na een spannende wedstrijd tegen Spanje barstte het feest los in Amsterdam-West. Op verschillende plekken tussen Plein ’40-’45 en de Burgemeester De Vlugtlaan kwamen honderden Marokkofans bijeen. Ze staken vuurwerk af en zwaaiden met vlaggen.

Ook op het Mercatorplein kwamen honderden uitgelaten fans bijeen. Feestvierders speelden op Marokkaanse tamboerijnen, zongen en dansten. Mensen in auto’s en op scooters reden toeterend door de straten en zwaaiden met Marokkaanse vlaggen. Sommige winkels rond het plein sloten dinsdag eerder de deuren wegens de wedstrijd. Ook waren er rond 17.30 uur al zogenoemde buurtvaders op het plein in fluorescerende hesjes.

Noodbevel

Vanaf de Jan van Galenstraat werden auto’s in de richting van het Mercatorplein omgeleid. Rond 19.30 werd het vuurwerk op het Mercatorplein steeds luider. Wat begon met vrolijke knallen, zorgde ervoor dat autoalarmen in de buurt afgaan. Desondanks was rond 20.00 de sfeer op het plein nog steeds gezellig, tot de politie opriep om het plein te verlaten en er vuurwerk naar een politiebus werd gegooid.

De politie meldde dat er vuurwerk werd afgestoken en op auto’s werd gedanst. Ook werd er volgens de politie met vuurwerk naar hen gegooid.

Rond 20.30 uur werd een noodbevel afgekondigd voor het Mercatorplein. Daarmee dwong de politie iedereen om het plein te verlaten. De politie begon met het ‘schoonvegen’ van het plein. De mobiele eenheid liep in linie mensen van het plein af. Daarbij hielden de agenten de wapenstok in de hand en honden aan de lijn. Op het Mercatorplein was ook een waterkanon aanwezig, maar dat werd niet gebruikt.

Indische buurt

Op het kruispunt van de Molukkenstraat en de Insulindeweg in de Indische buurt kwamen rond de 100 mensen bijeen. Ook zij staken wat vuurwerk af, auto’s met Marokkaanse vlaggen reden toeterend langs. De politie was aanwezig.

Op het Javaplein waren families bij elkaar om de overwinning van Marokko op Spanje te vieren.

De spanning liep hoog op in de Meervaart in Amsterdam-Osdorp.  Beeld Joris van Gennip
De spanning liep hoog op in de Meervaart in Amsterdam-Osdorp.Beeld Joris van Gennip
In de Indische buurt vierden families de overwinning van de Leeuwen van de Atlas.  Beeld Paul Vugts
In de Indische buurt vierden families de overwinning van de Leeuwen van de Atlas.Beeld Paul Vugts

Den Haag en Rotterdam

De politie heeft in Rotterdam 35 mensen aangehouden bij ongeregeldheden die uitbraken in de stad nadat Marokko-supporters de straat op gingen. De aanhoudingen zijn gedaan in verband met vuurwerk, voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en belediging, zo meldt de politie.

In Utrecht werd dinsdagavond één persoon aangehouden bij ongeregeldheden. Op de Kanaalstraat in de wijk Lombok sloeg de sfeer ineens om en werden agenten belaagd met vuurwerk en fietsen. De ME werd ingezet om de groep uiteen te drijven en de ongeregeldheden te beëindigen. “Wat begon met feestelijkheden, is helaas geëindigd in een oploop waarbij onder meer geweld werd gebruikt tegen agenten. Dit is onacceptabel,” zei een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma.

In Den Haag werden tien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging ofwel het bezit van zwaar vuurwerk, aldus een woordvoerder van de politie.

Eerder liepen overwinningsfeesten van Marokko uit op ongeregeldheden. Na de overwinning tegen België op 27 november kwamen honderden feestvierders bijeen op het Mercatorplein. Daarbij werd vuurwerk afgestoken en twee deelvoertuigen in brand gestoken. Ook de volgende poulewedstrijd tegen Canada (2-1 voor Marokko) waren er opstootjes rond Mercatorplein en Plein ’40-’45. Daarbij werden 9 personen aangehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden