PlusReportage

Feest in Shelter is lichtpuntje voor zwaar getroffen dancescene

Vijfhonderd danceliefhebbers mochten in de nacht van zaterdag op zondag weer even losgaan in club Shelter in Noord in het kader van een Fieldlabexperiment. Voor bezoekers betekende dat een avond uit zonder coronamaatregelen, voor werknemers in de zwaar getroffen sector een lichtpuntje.

Jesper Roele
null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

“Eerst dacht ik nog dat het niet langer dan een paar maanden zou duren, maar dat is flink tegengevallen,” vertelt de 34-jarige Thomas Vandewalle. De in België geboren freelanceproductiemanager kwam veertien jaar geleden voor zijn studie naar Amsterdam, waarna hij verliefd werd op de stad en ‘bleef hangen’. Voor corona organiseerde hij wekelijks clubavonden door heel de stad. Nu mag hij voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie weer een feest organiseren.

De afgelopen anderhalf jaar heeft hij geleefd van de Tozo en zijn spaargeld, vertelt hij. “Een paar keer heb ik op het punt gestaan om een opdracht aan te nemen, maar als je gebruikmaakt van de Tozo, mag je niet te veel bijverdienen. En zonder grote opdrachten kan ik niet rondkomen. Daar werd ik op sommige momenten wel down van, want ik wilde zo graag.”

Verkoop muziek

De 32-jarige producer en dj Nilz Pronk, alias Prunk, mag optreden op het feest dat de naam Go! heeft gekregen, naar de gelijknamige single van Moby. Ook Pronk is veel inkomsten misgelopen, maar hij kon dat gedeeltelijk goedmaken met het verkopen van muziek via zijn muzieklabel PIV, vertelt hij. “Mijn muziek wordt veel bij mensen thuis gedraaid. Daar heb ik afgelopen jaar van kunnen profiteren.”

Thomas Vandewalle (l) en dj Prunk (r).  Beeld Jakob van Vliet
Thomas Vandewalle (l) en dj Prunk (r).Beeld Jakob van Vliet

Het tekent de verschillen in de zwaar getroffen sector. Waar sommigen genoeg vet op de botten hadden om het coronajaar door te komen, was het voor anderen elke maand een kwestie van overleven. Pronk en Vandewalle zien beide dat veel collega’s daardoor de sector (noodgedwongen) hebben verlaten. “Veel talent dat net aan kon rondkomen van het draaien, is wat anders gaan doen,” zegt Pronk. Vandewalle krijgt steeds vaker van (oud-)collega's te horen dat ze ontslagen zijn of een andere baan hebben, als hij ze benadert voor een opdracht.

Speciaal

Voor Pronk is het na al die maanden wachten speciaal om weer op een feest voor publiek te mogen draaien. Hij is weken bezig geweest met het selecteren van de muziek voor zijn set. “Normaal doe ik dat alleen zo ver van tevoren bij een groot festival. Maar ik voel wel spanning en wil het goed doen. Het voelt een beetje alsof ik weer dat kleine jochie ben dat naar zijn eerste optreden gaat.”

In de rij voor de club is zaterdagavond bij veel bezoekers ook een gezonde spanning te voelen. Een vrouw zegt vlak voordat ze naar binnen mag tegen haar vriendinnen dat ze zenuwachtig is. Een man even verderop in de rij zegt tegen zijn vrienden dat hij moet wennen aan zoveel mensen bij elkaar. Binnen is daar bij de meeste bezoekers, die allemaal een coronasneltest hebben moeten doen, weinig van te merken. Waar clubavonden voorheen pas na middernacht op gang kwamen, wordt er nu tegen elven al flink gas gegeven. Elke minuut lijkt vanavond te tellen.

Als Pronk tegen twaalven met zijn set mag beginnen, is er even paniek. Een stroomstoring zorgt voor enig oponthoud, maar na vijftien maanden wachten kunnen die paar minuten er ook nog wel bij, lijkt iedereen te denken. Al bij de eerste beats weet hij het publiek voor zich te winnen en lijkt iedereen corona even vergeten.

Zenuwen

“Ik had dit niet durven dromen,” vertelt Jim Woerdman (24).“Thuis voelde ik echt zenuwen voordat ik naar het feest ging, maar hier binnen was dat snel weg.” De 29-jarige Julia Vreeker zegt dat je kan merken dat er lang niet gefeest is. “Niemand staat stil en iedereen danst. Dat voelt goed.”

Bezoekers van Go! krijgen een Kinexon omgehangen die hun bewegingen tijdens de avond bijhoudt. Beeld Jakob van Vliet
Bezoekers van Go! krijgen een Kinexon omgehangen die hun bewegingen tijdens de avond bijhoudt.Beeld Jakob van Vliet

Als tegen zessen het feest is afgelopen, kan Vandewalle terugkijken op een geslaagde avond. “Het afgelopen jaar heb ik vaak aan een carrièreswitch gedacht. Maar nu ik dit zie, ga ik daar weer aan twijfelen. Ik houd hier te veel van.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden