Nieuws

Fashionweek is dit jaar net even anders

De Amsterdam Fashion Week is dit jaar intiemer van opzet door corona, maar dat gaat niet ten koste van de presentatie.

Fiona Hering
Modellen in Museum Voorlinden Beeld Maarten van der Kamp
Modellen in Museum VoorlindenBeeld Maarten van der Kamp

Als heel vrouwelijk Nederland nu eens zou beloven om post virusellende gekleed te gaan in Elzinga, wat een feest zou dat zijn. De ontwerpers achter het merk, Lieselot Elzinga en Miro Hämäläinen, trapten donderdag de Amsterdam Fashion Week af met een performance in Paradiso.

Op het podium stond hot nieuw­komerband The Klittens, op de dansvloer verschenen modellen in kleurrijke korte jurken, overdreven vormen en prints waar de lust van het bestaan van af knalt, in een simpel silhouet. Genodigden swingden keurig op anderhalve meter van elkaar op een wit gekrijt kruis op de vloer, al ging dat tijdens het eerste tijdslot nog even mis.

Het nachtleven vieren nu het stil is komen te liggen, dat was het idee van Elzinga. Lieselot Elzinga speelde zelf jaren bas in meidenpunkband Fuz.

De band ‘The Klittens’ die optrad in Paradiso bij Elzinga.  Beeld Maarten van der Kamp
De band ‘The Klittens’ die optrad in Paradiso bij Elzinga.Beeld Maarten van der Kamp

’s Middags presenteerde couturier Ronald van der Kemp bij veilinghuis Christie’s Amsterdam de gezichtsmaskers uit zijn couture for change-collectie. Die bestaat uit maar liefst 29 handgemaakte, sprookjesachtige kunstwerkjes. De opbrengst gaat naar Refugee Company, een sociale onderneming die vluchtelingen helpt een nieuw leven op te bouwen. Jessica Koers, juwelenexpert bij Christie’s, is trots te zijn dat het veilinghuis voor Van der Kemp heeft gekozen: “We krijgen zoveel aanvragen voor charityprojecten van grote namen uit de mode- en designwereld. De keuze viel op Ronald vanwege zijn buitengewone talent en zijn interessante modefilosofie.”

Bieden kan op christies.com. Er is al belangstelling van een particulier uit Milaan en van diverse musea.

Museum Voorlinden

Danie Bles, eigenaar van de Amsterdamse modeweek, toont zich blij. “Alles speelt zich af op meer locaties dan voorheen en we werken met shifts. Het is ánders, maar niet per se slechter. De events zijn intiemer, er is meer tijd om creativiteit te vieren.”

Schitterend voorbeeld daarvan was gisteravond de participatie van Museum Voorlinden in Wassenaar, waar elf kunstenaars – geselecteerd en vormgegeven door de Belgische scenograaf Bob Verhelst – hun visie gaven op het snelgroeiende Amsterdamse jassen- en tassenmerk Kassl Editions. De installatie Do Rivers Long For their Source van Céline Felga en de zitelementen gemaakt van Kassltassen, van het Belgische designduo Muller Van Severen, sprongen eruit. De expo is nog tot 22 september te zien.

Vanmiddag was het de beurt aan Batavia Stad fashion outlet x Duran Lantink waarvoor een kermis was gebouwd in het voormalige V&D-gebouw in de Kalverstraat, én het Belgische Natan in Eye Filmmuseum. Vanavond is er een RVDK-installatie in Hotel de l’Europe.

De presentatie van Elzinga in Paradiso. Beeld Team Peter Stigter
De presentatie van Elzinga in Paradiso.Beeld Team Peter Stigter

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden