Amsterdam Bewaar

Familie overleden Magneetfestivalbezoeker zoekt getuigen

Familie overleden Magneetfestivalbezoeker zoekt getuigen
© WICHERT TJERKSTRA

De nabestaanden van de man die op 8 september overleed op Magneet Festival hebben op de Facebookpagina van de festivalorganisatie een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden bij de politie. Ze zeggen hem niet te herkennen 'in het beeld dat van hem geschetst wordt' en hopen meer duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd.

De 34-jarige man was zeer waarschijnlijk onder invloed van drank en drugs, toen hij op het festival aan de IJdijk feestgangers lastigviel en zich agressief gedroeg richting de beveiligers. Hij zou hen bedreigd hebben en een vrouwelijke beveiliger werd in haar hand gebeten. Toen de politie arriveerde, zagen ze dat de man er slecht aan toe was. Na reanimatie werd de man naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Oproep
Nabestaanden hopen met de oproep via Facebook dat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

'De nabestaanden van de overleden bezoeker zijn diep geschokt door de wijze waarop hij is overleden, en herkennen hem totaal niet in het beeld wat nu van hem geschetst wordt (sic). Zij hebben dan ook een dringend verzoek voor alle mensen die erbij waren, getuige zijn geweest of meer kunnen vertellen: leg alsjeblieft een verklaring bij de politie af! Alleen op deze manier kan achterhaald worden wat hier precies is gebeurd. Familie en vrienden zijn iedereen die hier gehoor aan willen geven ontzettend dankbaar.' 

Condoleanceregister
Dit weekend wordt Magneetfestival afgesloten na vier weekenden vol festiviteiten. De organisatie liet eerder weten dat deze gewoon doorgang zouden vinden, ondanks het tragische incident dat op hun terrein plaatsvond. Er is wel een condoleanceregister geopend in De Magneetbar op het festivalterrein. Bezoekers kunnen daar hun steunbetuiging achterlaten. Ook zal er vanavond tijdens de afsluitceremonie worden stilgestaan bij het overlijden van de man.

Discussie
Op de Facebookpagina van Magneet Festival wordt volop gediscussieerd of de organisatie de overige festiviteiten wel of niet door had moeten laten gaan.  

'Ik vind dat magneet heel erg sobertjes stil staat bij het feit dat er iemand is overleden nadat een paar securities erop zijn gaan zitten. Ik vind het super ongepast om gewoon door te feesten', zegt Nanda Yaganini. Een ook Barbara Vlinder vindt het 'raar dat Magneet gewoon doorgaat met feestvieren terwijl er iemand overleden is.'  

Maar er zijn ook mensen die er anders over denken. 'Vind er in dit geval niks raars aan dat magneet gewoon doorgaat. Lees eerst maar eens wat die bezoeker allemaal heeft veroorzaakt. Als die bezoeker nu eens geen vrouwen ging bijten of zich anders agressief had gedragen was er niks aan de hand geweest', aldus Arthur de Smidt.