Familie moest sepot in zaak martel­moord Esther via media vernemen

Nabestaanden wisten niets van de seponering in de zaak rondom de martelmoord van Esther Paul. Haar moeder Suus moest het via berichtgeving uit de media vernemen.

Caspar Naber
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Onbegrijpelijk en onverteerbaar. Zo noemt de moeder van de in 2017 vermoorde Esther Paul (43) uit Almere het uitlekken van het nieuws vrijdag over het niet verder vervolgen van twee verdachten in de zaak. “Hoe is het mogelijk dat zoiets gebeurt drie dagen voor ons gesprek met het Openbaar Ministerie,” vraagt moeder Suus Paul zich een dag later hoofdschuddend af bij de stille tocht voor onopgeloste moordzaken in Almere.

Ze moest het nieuws over de seponering van de zaak vrijdag uit Het Parool vernemen. Het was de tweede ‘schok’ voor haar in korte tijd. “In januari en februari werden de twee verdachten al vrijgelaten. Ook toen moesten wij het nieuws uit de media vernemen. De tweede verdachte kwam nota bene vrij op 7 februari, mijn verjaardag. Leuk verjaardagscadeau, maar niet heus,” verzucht de vrouw in haar scootmobiel.

Ze begrijpt niks van de gang van zaken. “Wij hebben maandag een afspraak bij het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht. Dat wil ons bijpraten over de stand van zaken in het onderzoek. Nou, die stand van zaken kennen we inmiddels en ook weten we al dat de twee verdachten niet verder vervolgd zullen worden, blijkbaar wegens gebrek aan bewijs.”

Excuses en uitleg

De nabestaanden hadden vrijdag een telefoontje of desnoods een mailtje met excuses en uitleg verwacht van het OM. Maar het bleef stil. “Is er dan niemand die zich verantwoordelijk voelt voor het uitlekken van het nieuws? Niemand die denkt: wat doet zoiets met de nabestaanden?”, zegt Paul. “Onze gevoelens zijn blijkbaar niet belangrijk. Mede daarom neem ik vanmiddag deel aan de Stille Tocht voor Onopgeloste Moordzaken zoals die van mijn dochter. Om aandacht te vragen voor onze situatie.”

Het OM laat in een reactie weten het uitlekken van het nieuws over het sepot ‘heel vervelend’ voor de nabestaanden te vinden. “Wij betreuren het ten zeerste dat de advocaat van een van de verdachten meteen naar de media is gestapt nadat wij hem hadden geïnformeerd over het sepot. We moesten hem er wel over informeren vanwege een lopende zaak van zijn cliënt. Wij hebben de betrokken media daarna tevergeefs gevraagd om te wachten met publicatie tot na ons gesprek met de nabestaanden op maandag,” zegt woordvoerster Mary Hallebeek.

Ze contacteerde vervolgens Slachtofferhulp Nederland met het verzoek om de nabestaanden van Esther Paul te informeren over de informatie die zou uitlekken. “Daarna moet ergens iets zijn misgegaan waardoor de nabestaanden niet werden geïnformeerd. Wij zullen dat maandag alsnog uitgebreid doen,” aldus de zegsvrouw.

Zwaar gehavend

Fietsers vonden het zwaar gehavende lichaam van Esther Paul op 30 april 2017 aan de oever van het Veluwemeer bij Biddinghuizen. De twee verdachten zijn Mike J. en Kuku V. De dagen voor haar moord zat Esther Paul bij hen ondergedoken in een vakantiehuisje op camping Rivièra Beach in Biddinghuizen, uit angst voor haar criminele ex-vriend Frank G. (50).

Er is geen bewijs dat J. en V. in de hand hebben gewerkt dat Paul (door anderen) werd doodgemarteld en gedumpt in het Veluwemeer. Dat heeft de officier van justitie ze laten weten. De recherche denkt dat Esthers ex G. achter de moord zit, maar kan dat vooralsnog niet bewijzen. Esther Paul is waarschijnlijk doodgemarteld omdat ze twee Amsterdamse leden van motorbende No Surrender had getipt dat haar ex-vriend G. een geldstash had bij zijn moeder.

Alan B. en Giliamo M. (41) zouden de 78-jarige moeder van Frank G. op 8 december 2016 thuis hebben overvallen en 600.000 euro hebben meegenomen. De bejaarde vrouw zou zijn gekneveld en mishandeld, maar wilde geen aangifte doen omdat ‘de familie slechte ervaringen had met de politie’. De twee Amsterdammers, die nadien ‘in bad standing’ uit No Surrender zijn gezet, zijn inmiddels veroordeeld tot 4,5 en 4 jaar cel.

Wraakexpeditie

Frank G. zou een wraakexpeditie hebben opgezet toen hij ontdekte waarom zijn moeder was overvallen. Hij was een van de grootste wietkwekers van Nederland. Omdat ze doodsbang was voor G. en zijn entourage, was Paul in april 2017 ondergedoken in een chalet op de camping Riviéra Beach in Biddinghuizen, Flevoland. Ze werd daar gevonden. Volgens een tipgever werd ze vervolgens door Frank G. zwaar mishandeld en ‘doodgetrapt’. Hij is daarvoor bij gebrek aan bewijs nooit aangehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden