Familie Anton de Kom blij met toezegging Blok

De kinderen en nabestaanden van Anton de Kom zijn verheugd over de toezegging van een ruiterlijk gebaar naar de Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld.

Muurschildering op het Anton de Komplein. Beeld Nosh Neneh
Muurschildering op het Anton de Komplein.Beeld Nosh Neneh

Dat laat de familie weten in een reactie op de toezegging van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, afgelopen week in de Tweede Kamer.

“Het is mooi en goed dat eindelijk werk wordt gemaakt van eerherstel,” stelt Carl Haarnack namens de familie. Haarnack is voorzitter van de Anton de Kom Stichting die namens de nabestaanden het gesprek zal aangaan met de minister over de precieze invulling van het gebaar. Blok gaf als voorbeeld de oprichting van een studiefonds voor Surinaamse studenten.

Brede steun

De minister reageerde op een motie van GroenLinks die kort voor de jaarwisseling werd ingediend. Over de motie moet nog worden gestemd, maar duidelijk is dat het voorstel voor eerherstel kan rekenen op brede steun in het parlement. Uit de reactie van Blok blijkt dat ook het kabinet voorstander is van wat een ruiterlijk gebaar wordt genoemd.

Anton de Kom werd in 1933 in Suriname tot persona non grata verklaard vanwege zijn inspanningen voor Javaanse arbeiders. Na terugkeer in Nederland werd hij vanwege zijn communistische sympathieën gedwarsboomd. Tijdens de oorlog sloot De Kom zich aan bij het verzet. Hij stierf kort voor de bevrijding in het Duitse concentratiekamp Sandbostel.

Hernieuwde aandacht

De toezegging van het kabinet past in de hernieuwde aandacht en waardering voor leven en werk van De Kom. De heruitgave van zijn anti-koloniale werk Wij slaven van Suriname beleeft herdruk na herdruk. De schrijver zelf werd vorig jaar opgenomen in de nieuwe Canon van de Nederlandse geschiedenis.

De familie bedankt ook de activisten die zich de afgelopen decennia hebben ingezet voor eerherstel. “In 1988 werd een petitie aangeboden aan het parlement door onder anderen Ernestine Comvalius en Roy Wijks,” laat Haarnack weten. “Die parlementaire weg lijkt 33 jaar later alsnog te slagen, dankzij de steun van tal van partijen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden