Faillissementen in de horeca beginnen pas net

De coronacrisis heeft ‘een bovengemiddeld zware impact’ op 57 procent van alle horecaondernemingen – bijna 42.000 bedrijven. Beeld RV
De coronacrisis heeft ‘een bovengemiddeld zware impact’ op 57 procent van alle horecaondernemingen – bijna 42.000 bedrijven.Beeld RV

De horeca mag deze week zijn heropend, ook de voorspelde golf van faillissementen komt op gang. Een voorbode voor wat ons de rest van het jaar in veel meer branches te wachten staat.

Herman Stil

“Dit is het laatste redmiddel. We hopen op een wonder. Ons doel is geen faillissement, maar we weten niet meer wat mogelijk is. We moeten keuzes maken en onze andere activiteiten beschermen.”

Uitstel van betaling, dat was voor horecaondernemer Joeri Salet deze week de enige mogelijkheid om restaurant Happyhappyjoyjoy East te redden. “Wij moeten het hebben van het terras en komen uit de winterperiode waarin we altijd weinig omzet maken. Net nu we weer geld kunnen verdienen, slaat corona toe.”

En de kosten blijven. “Op een gegeven moment vraag je je af voor wie je het doet. Creëren we schuldeisers en brengen we ons personeel in gevaar? We hebben alles geprobeerd en alles gedaan om te kijken of we dit redden. Het is nu aan de bewindvoerder.” ­

Inmiddels is de vestiging failliet verklaard. De drie andere eigen vestigingen van de streetfoodketen en de franchisevestiging van Happyhappyjoyjoy aan de Zuidas vallen buiten de problemen.

Stilte voor de storm

Het leek tot nu mee te vallen met het aantal coronaslachtoffers in de horecabranche, die als eerste en het zwaarste werd getroffen. Hoewel er volgens het CBS in de eerste vijf maanden van 2020 al 147 horecabedrijven failliet zijn gegaan, terwijl dat er in heel 2019 zo’n 200 waren. Kenners voorspelden het al: dat is stilte voor de storm. “ Het beeld was tot nu dat er niet zo veel zichtbaar was,” zegt een woordvoerder van bedrijfsbeoordelaar Graydon. “De rechtbanken behandelen aanvragen door schuldeisers nog nauwelijks. Het gaat nu vooral om eigen aanvragen.”

Maar als ook schuldeisers zich roeren – zoals verhuurders die na drie maanden huurconflict mogen incasseren - dan gaat het hard. De voortekenen zijn omineus. Op verzoek van Het Parool zocht Graydon uit dat de coronacrisis ‘een bovengemiddeld zware impact’ heeft op 57 procent van alle horecaondernemingen – 41.845 bedrijven bevinden zich volgens de kredietbeoordelaar in een ‘uiterst precaire situatie’.

Drie op de vijf cafés en restaurants en 45 procent van de hotels worstelen met hun kredietwaardigheid. Slechts 12 procent van de horecaondenemers is volgens Graydon voldoende of goed in staat de bedrijfsvoering door te zetten. “De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren. Nu men gedeeltelijk open mag, zal de impact geleidelijk aan afnemen, maar bedrijven zullen daar nog zeker een tijd last van ondervinden.”

Die ondernemers maken nu de balans op: gaan we nog maanden doormodderen of nemen we ons verlies? Bij de oerhollandse zaak De Koperen Ketel aan de Amstel of café-restaurant Hermitage in het gelijknamige museum werd deze week voor het laatste gekozen: een faillissement. “We zijn voor ruim de helft van de omzet afhankelijk van evenementen, zoals van sponsors van de Hermitage ABN Amro en Heineken,” zegt uitbater Charles Hollenkamp. “Die bedrijven gaan niks meer doen. Omdat we zien dat het de rest van het jaar niet zal verbeteren, is het voor ons geen haalbare kaart meer.”

Ook voor zaken die het van veel toeristen moeten hebben, feestcafés en clubs (die nog verplicht gesloten zijn) nadert de dag des oordeels. “De horeca gaat ondanks de heropening gewoon door met verlies draaien,” aldus directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie Horeca Nederland. “We gaan nog steeds failliet bij bosjes. Misschien niet nu, maar dan over een paar maanden. De strijd is nog niet gestreden. Steunmaatregelen zijn nog steeds hard nodig. Ook op de lange termijn.”

Toeristenstroom

Overheidssteun wordt allesbepalend voor de vraag hoe veel horecabedrijven over de kop zullen gaan, zegt ook horeca-analist Jos Klerx van Rabobank. “Zolang de 1,5 metereconomie verplicht is, zal de overheid moeten bijspringen. Anders zal zeker een derde van de bedrijven het niet overleven.”

Amsterdam staat er volgens hem slechter voor dan de rest van het land. “Amsterdam heeft per hoofd van de bevolking twee keer zo veel horeca als Utrecht. Vooral het wegblijven van toeristen hakt erin. Als die stroom niet op gang komt, gaat het daar hard.”

Klerx verwacht hoe dan ook een toename van het aantal faillissementen. “Veel verhuurders en leveranciers hebben de afgelopen maanden betalingsuitstel gegeven. Maar vanaf nu moet er weer betaald gaan worden. Wij verwachten dat er pas in 2023 weer herstel zal zijn in de horeca. Zeker is dat we minder zaken in het straatbeeld zullen zien, ook omdat er de afgelopen jaren te veel zijn bijgekomen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden