Amsterdam Bewaar

Extra handhavers op en rond Reguliersdwarsstraat

De Reguliersdwarsstraat
De Reguliersdwarsstraat © ANP

De komende tijd laat de gemeente extra handhavers patrouilleren op en rond de Reguliersdwarsstraat, het uitgaansgebied waar veel lhbt-horeca is gevestigd.

Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen donderdagmiddag in een vergadering met raadsleden. In de nacht van 23 op 24 juni raakte de Panamees-Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange gewond nadat ze een kopstoot kreeg van een man die onderdeel uitmaakte van een groepje van drie.

Als ik het zo hoor is het tegenwoordig een stuk slechter gesteld met de veiligheid dan pakweg 10, 15 jaar geleden

Jozias van Aartsen

Volgens het slachtoffer werd ze daarbij uitgescholden voor 'vieze homo' en is er duidelijk sprake van anti-homogeweld. De mishandeling past in een reeks van incidenten die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, vooral bij homokoppels, drags en transgenders in de stad.

Steeds onveiliger
De lhbt-gemeenschap voelt zich volgens Van Aartsen steeds onveiliger in Amsterdam. "Als ik het zo hoor is het tegenwoordig een stuk slechter gesteld met de veiligheid dan pakweg 10, 15 jaar geleden, en dat kan ik mij goed voorstellen," zei hij in reactie op vragen uit de raad over het incident. 

Hoewel dit incident elders in de stad plaatsvond, zei Van Aartsen toe om in ieder geval twee extra handhavers op te stellen in de Reguliersdwarsstraat, vanwege de hoge concentratie roze cafés in het gebied. 

Het slachtoffer heeft binnenkort een gesprek met veiligheidsambtenaren van de gemeente, en heeft het aanbod gekregen om mee te varen op de gemeenteboot tijdens de Pride 2018.

Lees ook: Mishandelde dragqueen Monique: 'Ik weigerde bang te zijn' en Homoclub Nyx geeft les zelfverdediging