Extra camera’s in Nieuw-West vanwege vernielingen en intimidatie

Om overlast te voorkomen gaat de gemeente op twee nieuwe plekken in Nieuw-West camera’s ophangen: de Lodewijk van Deysselbuurt en het Piet Mondriaanplein. Op de Osdorper Ban wordt het bestaande cameratoezicht verlengd.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In de buurt van de Lodewijk van Deysselstraat is volgens de gemeente een groep jongeren en jongvolwassenen verantwoordelijk voor overlast. Het zou gaan om het pesten van kinderen, intimideren van oudere buurtbewoners, vernieling en vuurwerkoverlast. Een buurtbewoner zou door de groep zijn mishandeld.

Ook heeft de buurt regelmatig te maken met vernielingen, diefstal, inbraak en brandstichting. Zo werden verschillende panden aan de Burgemeester van Leeuwenlaan vernield en werden de ruiten ervan ingegooid. De camera’s worden ook opgehangen met het oog op de jaarwisseling. De gemeente vreest namelijk grote overlast. Vorig jaar liep het hier flink uit de hand. Toen bekogelde een groep van ongeveer vijftig personen politie en brandweer met vuurwerk.

Piet Mondriaanplein

Op het Piet Mondriaanplein worden de problemen volgens de gemeente vooral veroorzaakt door hangjongeren. Zij rijden met hoge snelheid met scooters over het plein, dat is ingericht als kinderspeelplaats. Ook zouden ze geluidsoverlast veroorzaken in de avond en nacht en zwerfvuil achterlaten. Als omwonenden de jongeren op hun gedrag aanspreken, worden ze bedreigd en geïntimideerd.

Ook in deze buurt is er veel overlast door vuurwerk. Zo werd er bij het Wijk Praktijk Team van de gemeente vuurwerk door de bus gegooid, waarna er brand uitbrak. Daarnaast is bij een jongerenwerkorganisatie tot tweemaal toe een vuurwerkbom op de ruit geplakt en afgegaan, waardoor de ruit sneuvelde. En bij twee scholen aan het plein werden de hekken vernield en ruiten ingeslagen.

Osdorper Ban

In de Wildemanbuurt, en specifiek de Osdorper Ban, is nog altijd sprake van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit, waarschijnlijk drugsgerelateerd. Er heeft zich de afgelopen maanden een aantal ernstige incidenten voorgedaan. In september werd een winkelpand beschoten, een persoon neergeschoten en een bom geplaatst bij diens woning. Op 20 oktober werd iemand doodgeschoten bij de Hoekenes.

Naast cameratoezicht heeft de gemeente in alle buurten ook andere maatregelen getroffen om overlast te voorkomen, zoals de inzet van straatcoaches, huisbezoeken door de wijkagent en het plaatsen van borden met gedragsregels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden