Extinction Rebellion voert actie tegen komst biomassacentrale Diemen

Activisten van Extinction Rebellion blokkeren vrijdagochtend een toegangsbrug bij de ingang van de elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen. Ze protesteren tegen de mogelijke komst van een biomassacentrale.

Bo Broek
Elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen. Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie
Elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen.Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

Zo’n dertig activisten zitten sinds vrijdagochtend half acht op de brug. De blokkade geldt als waarschuwing: als Vattenfall de plannen voor de bouw van een biomassacentrale niet herziet, zijn de activisten van plan alle toegangsbruggen te blokkeren. “We willen dat de directie naar buiten komt en zegt dat ze de plannen annuleren,” aldus Mischa Meerburg van Extinction Rebellion.

Biomassa telt mee als duurzame energie. Daarom wil Vattenfall voor de stadsverwarming in Amsterdam en Almere graag een biomassacentrale op hout in plaats van de huidige centrales op aardgas bij Diemen.

Inmiddels is biomassa omstreden. Omwonenden uit IJburg en Diemen zijn bezorgd over luchtvervuiling uit een schoorsteen vlak bij hun wijk. Ook zouden bij de verbranding van biomassa meer stikstof en broeikasgassen vrijkomen dan bij steenkool en zou er in Nederland niet genoeg biomassa zijn voor de centrales. Daardoor is het volgens tegenstanders onontkoombaar dat scheepsladingen vol houtkorrels moeten worden geïmporteerd uit andere delen van de wereld, waar de vrees bestaat voor ontbossing.

Den Haag

De biomassacentrale staat er voorlopig nog niet. “Of de bouw doorgaat wordt pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2022 besloten,” zegt Anouk IJfs, woordvoerder van Vattenfall. “Dat is afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder de rechtszaak omtrent de toegekende vergunningen die door een aantal tegenstanders is gestart tegen provincie Noord-Holland.”

IJfs is verbaasd dat de demonstratie van Extinction Rebellion plaatsvindt in Diemen, en niet in Den Haag. “Daar waar de Nederlandse politiek klimaatbeleid heeft uitgezet waarin een grote rol voor biomassa is weggelegd als duurzame bron voor groene energie.”

De activisten zijn voorlopig niet van plan te vertrekken. “We blijven zitten tot ze publiekelijk bekendmaken te stoppen met de plannen. Of het nou op de brug is of elders: het protest gaat door.” De politie is aanwezig, maar grijpt vooralsnog niet in.

null Beeld Extinction Rebellion
Beeld Extinction Rebellion

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden