Extinction Rebellion voert actie bij Haarlemmermeerstation: ‘Geef aarde voorrang’

Extinction Rebellion voert vrijdagochtend actie bij het Haarlemmermeerstation in Zuid. Dit keer vraagt de groep lopend en fietsend over de rotonde aandacht voor het klimaat.

Laura Obdeijn
null Beeld Laura Obdeijn
Beeld Laura Obdeijn

‘What do we want? Climate Justice!’ roepen de demonstranten terwijl ze rondjes fietsen over de rotonde. Anderen houden spandoeken vast met teksten als: ‘Het klimaat kan niet wachten’ en ‘Geef de aarde voorrang.’ Op het grasveld staat een tentje met ‘dopingcontrole’, wat ook een wc is. Maar op dit moment fietst er nog niemand verdacht hard. Het verkeer wordt tegengehouden, zowel door de demonstranten als de politie.

De ‘Tour de Rotonde’ staat symbool voor de politiek en samenleving die ‘om de hete brei blijft draaien in de klimaat- en ecologische crises’. Met het lopen en fietsen over de rotonde en het blokkeren van de straat tijdens de ochtendspits willen de klimaatactivisten afdwingen dat tijdens de formatie van het nieuwe kabinet beleid wordt gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen naar nul te verminderen in 2025 om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen.

Volgens afspraak

De activisten benadrukken dat bij de activiteit rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen. Er wordt 1,5 meter afstand gehouden en iedereen draagt een mondkapje. Ook is de demonstratie aangemeld bij de gemeente. Daarmee is onder meer afgesproken dat de demonstratie in beweging blijft en andere verkeersdeelnemers niet in gevaar brengen.

Na een poos rondjes fietsen en lopen, zijn de demonstranten - het zijn er zo’n 100, wat ook als maximum is afgesproken met de gemeente - afgestapt. De auto’s kunnen de rotonde weer op. Ook dat is volgens afspraak: de demonstranten mogen steeds zeven minuten fietsen, en moeten dan een paar minuten pauzeren om het verkeer door te laten.

Omgeleid verkeer

Bij een afrit van de rotonde richting de Zeilstraat staat een clubje klimaatactivisten, ook wel ‘het veiligheidsteam’ van Extinction Rebellion. Zij zorgen ervoor dat de auto’s tijdens het rondfietsen niet doorrijden op een plek waar ze normaal gesproken voorrang hebben op de fietsers. Tegelijk voorzien ze de automobilisten die staan te wachten van de nodige klimaatinformatie, inclusief een mandarijntje.

Omdat het verkeer zoveel mogelijk wordt omgeleid, doordat bijtijds wordt gewaarschuwd voor de demonstratie, valt het mee met de drukte bij de rotonde. Alleen in de Bernard Kochstraat is wat meer oponthoud; daar staan nu zo’n 20 automobilisten te wachten. “Geen probleem,” zegt een van hen, “dan kom ik wel wat later op mijn werk. Dit is ook belangrijk.”

Om iets voor elven wordt de laatste ronde ingezet door de fietsende en lopende klimaatactivisten. Daarna is de demonstratie, die rustig verliep, klaar, en kan al het verkeer weer doorrijden.

Extinction Rebellion demonstreerde afgelopen tijd vaker in Amsterdam. Zo blokkeerde de actiegroep in februari de Overtoom en werd vorig jaar de H&M op het Rokin beklad met groene verf, omdat de kledingketen schuldig zou zijn aan ‘greenwashing’ (je groener voordoen dan je bent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden