Extinction Rebellion valt voor dood neer op de Dam bij luchtalarm

Een groep aanhangers van Extinction Rebellion verzamelde zich maandag om 12 uur op de Dam om zich te laten vallen toen het maandelijkse luchtalarm afging. Ze hielden een zogenaamde die-in. ‘Wij slaan ook alarm.’

Jaike Reitsema
Uiteindelijk lagen er zo’n 30 mensen op de  Dam toen het alarm ging. Beeld Jaike Reitsema
Uiteindelijk lagen er zo’n 30 mensen op de Dam toen het alarm ging.Beeld Jaike Reitsema

Een jaar geleden maakte Nederland voor het eerst kennis met de Nederlandse tak van Extinction Rebellion toen leden van de actiegroep op het Binnenhof in Den Haag op de grond gingen liggen en hun logo uitbeeldden: een cirkel met een zandloper erin. Volgens de activisten symboliseert de cirkel de aarde en de zandloper de tijd die aan het opraken is voor mens, dier en natuur.

Typisch voor de actiegroep is hun manier van demonstreren. Ze vragen aandacht door geweldloze ontregeling, vaak met actievoerders die niet bang zijn om opgepakt te worden. Bijvoorbeeld bij de actie in oktober waarbij actievoerders de drukke Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum afzetten. Sommigen hadden zich vastgelijmd aan de grond. Die dag werden meer dan zestig demonstranten gearresteerd.

Die-in

Maandag ging het er niet zo hard aan toe. Een groep aanhangers van Extinction Rebellion verzamelde zich op de Dam om zich om 12 uur te laten vallen: een zogenaamde die-in. “We symboliseren wat er gaat gebeuren als er niet snel meer aandacht komt voor het klimaat,” zegt mede-organisator Wouter (28). “Het leek ons mooi om dat te doen als het luchtalarm gaat, omdat wij ook alarm slaan.”

Uiteindelijk lagen er zo’n 30 mensen op de Dam toen het alarm ging. Eén van de rebellen hield een speech door de megafoon, waarin ze de drie speerpunten benadrukte: wees eerlijk over de klimaatcrisis, doe wat nodig is en betrek burgers daarbij.

Extinction Rebellion wil voortaan elke eerste maandag van de maand tijdens het luchtalarm aandacht vragen voor het klimaat. In verschillende steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen zullen rebellen om stipt 12.00 uur een die-in doen.

Actief in 56 landen

Extinction Rebellion werd in 2018 opgericht in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is de club actief in 56 landen over de hele wereld. Hun boodschap aan de overheid is: wees eerlijk over de klimaatcrisis en doe wat nodig is om het verlies van biodiversiteit te stoppen en de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden