Explosie in de Korte van Eeghenstraat in Zuid, panden flink beschadigd

In de Korte van Eeghenstraat in Zuid, vlak voor de ingang van Hotel Parkview, is zaterdagochtend omstreeks half vijf een explosief ontploft.

Het Parool
Politie doet onderzoek. Beeld -
Politie doet onderzoek.Beeld -

Volgens de politie is het explosief op straat ontploft, om wat voor explosief het precies gaat en waarom het tot ontploffing is gebracht, wordt nog onderzocht. Het gaat in ieder geval niet om een handgranaat.

De knal was in grote delen van de stad te horen. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen gewonden gevallen. Voor de zekerheid werd wel iemand nagekeken in de ambulance.

Toen de politie ter plaatste arriveerde, vermoedde ze al dat het om een explosief ging. Dat werd later bevestigd door de Explosieven Opsporingsdienst.

Ravage in de straat Beeld -
Ravage in de straatBeeld -

Schade

Er zijn meerdere panden en voertuigen beschadigd, waaronder Hotel Parkview. Het hotel hoefde niet te worden ontruimd, maar een deel van de gasten die in kamers zat aan de straatzijde en dus beschadigd raakte, werd tijdelijk overgebracht naar een ander hotel.

Parkview kwam vorig jaar oktober ook in het nieuws, toen vanwege een handgranaat die in de hal van het hotel werd gegooid. Het explosief ging destijds niet af. Voor zover bekend, had de eigenaresse van het hotel geen conflicten.

De twee mannen die verdacht worden van het gooien van de handgranaat van afgelopen jaar, waren herkenbaar in beeld gebracht door bewakingscamera’s. In Opsporing Verzocht werd uitgebreid aandacht voor de zaak gevraagd, maar tot arrestaties heeft dat nog niet geleid. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat de zoektocht naar deze verdachten nog loopt.

De politie wil de link nog niet leggen tussen beide zaken, maar sluit niet uit dat vannacht wederom een gerichte aanval op het hotel is uitgevoerd. “Maar daar is nu nog geen bewijs voor,” aldus de woordvoerder.

In Hotel Parkview, dat nu gesloten is, verbleven vannacht rond de dertig gasten. Alle kamers waren vol. Medewerker Khadka: “Ik hoorde dat de ramen er uit liggen en de voordeur kapot is, maar we hebben het zelf nog niet gezien. We mogen er niet heen. De politie doet onderzoek,” vertelt hij.

Wat er precies is gebeurd, is ook voor het hotel een raadsel. “We hebben niet het idee dat wij het doelwit waren van deze explosie. Die was in een auto, niet bij het hotel. Verder kan ik er niets over zeggen,” reageert Khadka.

Ravage in de straat. Beeld -
Ravage in de straat.Beeld -

Abrupt

Marjo van der Linden woont vlak naast het hotel en schrok vannacht abrupt wakker. “Ik hoorde een heel harde knal, sprong uit bed en keek uit het raam. Overal lagen de ramen eruit. Ik denk dat ik de eerste was die 112 belde. De politie was er werkelijk binnen twee minuten,” vertelt ze.

Het explosief ging af voor de deur van Hotel Parkview. De bewoonster keek ervan op. “Ik hoop dat ze het hotel sluiten. Het is heel apart dat dit in Oud-Zuid gebeurt. Je krijgt bijna het idee dat er iets aan de hand is met het hotel.”

De eigenaresse van het hotel reageert geprikkeld aan de telefoon. Op de vraag hoe het voor haar is dat er weer een explosief voor de deur is aangetroffen, zegt ze: “Heeft u bewijs dat het op ons was gericht? Nee? Waarom vraagt u dat dan?” Ze stelt dat de explosie een of twee huizen naast het hotel voor de deur was en weet niet wat er is gebeurd. “Ik ben het zat al die telefoontjes. Laat me met rust,” besluit de eigenaresse, voordat ze ophangt.

Burgemeester Femke Halsema kwam zaterdag in het begin van de middag zelf poolshoogte nemen in de Korte van Eeghenstraat en liet zich bijpraten door agenten. De gemeente kan nog niet zeggen of er stappen tegen het hotel volgen. Ze wacht eerst de rapportage van de politie af alvorens ze besluit of bijvoorbeeld sluiting nodig is.

Het onderzoek naar wat er precies ontploft is en waarom is in volle gang. De politie zoekt getuigen van het incident.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden