Amsterdam Bewaar

Experts gaan Amsterdamse buitenkunst bewaken

Ode aan het varken' van kunstenares Jantien Mook in het Westerpark.
Ode aan het varken' van kunstenares Jantien Mook in het Westerpark. © Marc Driessen

Het college van B&W heeft negen leden benoemd die samen het 'Stadscuratorium' vormen. Zij gaan het college adviseren over het kunst- en cultuurbeleid in de openbare ruimte.

De leden zijn voor vier jaar benoemd. Het team bestaat voornamelijk uit kunstenaars en creatievelingen. Ze zullen zich buigen over bijvoorbeeld het behoud van beeldkunst, monumentale wandkunst en streetart.

Ook zullen ze stimuleren om meer nieuwe kunstprojecten en -werken in de stad te plaatsen en adviseren welke kunstenaar het meest geschikt is voor een eventueel project.

Investeringen
De gemeente heeft in 2018 1,8 miljoen euro extra geïnvesteerd in het onderhoud van kunstwerken en het stimuleren van kunst in de openbare ruimte. Dat geld ging onder andere naar de Amsterdam Biënnale, een kunstevenement dat naar verwachting vanaf 2021 aan de oevers van het IJ plaatsvindt, en naar het kunstwerk ter nagedachtenis van Nelson Mandela in Zuidoost.

Het curatorium is in het leven geroepen om inhoudelijk advies te geven. Ze moeten ook zorgen voor meer communicatie tussen de gemeente en culturele instellingen. Ze krijgen een vrijwilligersvergoeding voor hun inspanningen. Ze worden niet betaald uit de extra pot van 1,8 miljoen euro.

Wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani zegt dat kunst op straat waardevol is voor onze stad en voor iedereen is te aanschouwen. 'Deze kunstwerken maken onze stad mooier en geven er betekenis aan. Daarom ben ik trots met dit team van experts die nu de bewakers zijn van onze buitenkunst en nieuwe initiatieven zullen aanjagen.'