Evenement bij de Hollandsche Manege? Verblijf elders voor de paarden

Als de Hollandsche Manege aan de Overtoom een evenement organiseert moeten de paarden in het vervolg altijd elders verblijven. Nu gebeurt dat niet altijd en dat vindt de gemeente onwenselijk.

Ruben Koops
Ruiters tijdens de opening van het Levend Paardenmuseum in de Hollandsche Manege. Beeld ANP
Ruiters tijdens de opening van het Levend Paardenmuseum in de Hollandsche Manege.Beeld ANP

Johnas van Lammeren, raadslid voor de Partij voor de Dieren, kreeg woensdagmiddag op dit onderwerp steun van burgemeester Halsema. Die gaat er bij de leiding van de historische manege op aandringen dat de veertig paarden worden weggehaald als daar een feest wordt georganiseerd.

Van Lammeren zwengelde de discussie aan omdat er begin oktober door maximaal 750 aanwezigen Oktoberfest werd gevierd in de centrale hal van de manege, met veel bier en dansen. Van Lammeren nam een kijkje en kwam erachter dat de paarden toen gewoon in de stallen bleven staan en toegankelijk waren voor de feestvierders. Dat vindt hij onwenselijk, en dat is Halsema met hem eens.

Geen onrustig gedrag

“De eigenaar zegt dat de paarden tijdens het feest geen onrustig gedrag vertoonden,” zei Halsema. “De locatie mag gebruikt worden voor evenementen, maar ik ben met u eens dat de paarden in alle gevallen elders moeten worden ondergebracht.” De burgemeester gaat hier bij de directie op aandringen.

Ook tijdens het Amsterdam Dance Event halverwege oktober zal de manege weer worden omgetoverd tot een disco. Halsema verzekerde de Partij voor de Dieren dat tijdens dit feest alle dieren op een andere locatie worden ondergebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden