Plus

Even niet zwemmen bij het Stenen Hoofd om nesten zeldzame zwaluw

Zwemmen in 't IJ bij het Stenen Hoofd zit er even niet in. Beeld anp
Zwemmen in 't IJ bij het Stenen Hoofd zit er even niet in.Beeld anp

Hoewel de verwachting is dat het de komende dagen tropisch warm zal worden, zit zwemmen bij het Stenen Hoofd er even niet in. Een groep zeldzame oeverzwaluwen is er neergestreken en heeft nesten gemaakt in de kademuur waar ze op dit moment hun jongen groot brengen.

Om te voorkomen dat de zwaluwen niet meer bij hun nesten kunnen door over de rand hangende benen van badgasten en zonaanbidders zijn er hekken geplaatst. De beschermde zwaluwen hebben nesten gemaakt over de hele lengte van het Stenen Hoofd. De zwaluwen zijn pas een aantal weken aan het broeden in de wand van het Stenen Hoofd. Naar verwachting zullen de jonge zwaluwen eind juni het nest verlaten hebben, waarna de kade grotendeels weer kan worden vrijgegeven.

De oeverzwaluw is een beschermde diersoort die vooral in gebieden met open water, zoals langs de IJ, voorkomt. Ze eten vooral vlak boven het water vliegende insecten die in volle vlucht worden gevangen. Uit de laatste cijfers in 2018 kwamen er zo’n 20.000 tot 30.000 broedende oeverzwaluwen in Nederland voor. De nesten van de vogels zijn wettelijk beschermd, omdat de vogel steeds minder in Nederland terug te vinden is.

De gemeente weet nog niet hoeveel zwaluwen er precies zitten op het Stenen Hoofd. Het is moeilijk om de nesten te tellen doordat ze diep in de wand ingegraven zitten en de zwaluwen tijdens het broedseizoen niet gestoord mogen worden.

Zandwolfsmelk

De hekken op het Stenen Hoofd zijn er overigens niet alleen ter bescherming van de oeverzwaluw neergezet. Ook de zeldzame zandwolfsmelk wordt er beschermd. Dit is een gele plant die groeit aan rivierbeddingen, de plant komt zeer zeldzaam voor in Nederland waar de soortenpopulatie in de afgelopen jaren sterk is afgenomen. De ‘herstelzone’ van deze boven het water hangende plant is met hekken afgezet.

Het terras van restaurant Paaseiland moet ook een stukje inschikken om de plant de ruimte te geven. Per ongeluk had het restaurant een aantal maanden geleden zand over de plant heen gestort voor de aanbouw van het terras, maar dit is nu weer hersteld waardoor de plant kan doorgroeien.

Het Stenen Hoofd is de enige plaats in Noord-Holland waar zandwolfsmelk groeit. Hierdoor heeft de provincie Noord-Holland Amsterdam opgelegd dat de plant beschermd moet worden door middel van hekken.

Zwemmen in Amsterdam: hier kun je een duik nemen in natuurwater

Nu er niet meer gezwommen kan worden op het Stenen Hoofd kan je wel op andere plekken in het water duiken. Amsterdammers duiken hier volop het water in, en niet alleen op officiële zwemplekken zoals de Nieuwe Meer en de Gaasperplas. Dit zijn de fijnste plonsplekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden