Europese Commissie akkoord met AEB-steun in 2019

De Europese Commissie (EC) is woensdag akkoord gegaan met een financiële injectie in het Amsterdamse afval- en warmtebedrijf AEB. Het gaat om geld dat al in 2019 beschikbaar is gesteld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente Amsterdam maakte in dat jaar 80 miljoen euro vrij als noodkrediet. Daarvan werd 35 miljoen gebruikt. Maar omdat dat bedrag niet binnen zes maanden kon worden terugbetaald, zoals bij noodkredieten de bedoeling is, moest de steun worden omgevormd tot ‘herstructureringsbijdrage’ waarvoor Europese toestemming nodig was. Die is deze woensdag verleend. Herstructureringssteun wordt alleen verstrekt als het bedrijf in kwestie reorganiseert.

Volgens de Europese Commissie is het goed geweest dat AEB met de financiële bijdrage kon blijven draaien. In de weken in 2019 dat de verbrandingsovens van het bedrijf noodgedwongen stillagen, ontstonden grote problemen bij de afvoer en verwerking van huisvuil en slib. Sindsdien is er bij het bedrijf veel verbeterd. Zo ziet de EC dat AEB heeft bezuinigd en onderdelen heeft afgestoten, waaronder het aandeel in Westpoort Warmte.

Verkoop

“We verwachtten al dat de goedkeuring eraan zat te komen,” zegt wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) in een reactie. “Toch is dit weer een belangrijke volgende stap voor AEB en de gemeente, en daarmee een positief moment om te markeren.”

AEB, waarvan de gemeente Amsterdam de enige aandeelhouder is, staat sinds kort officieel in de etalage, na een lang en moeizaam traject dat onder meer Everhardts voorganger Udo Kock (D66) in september 2019 ertoe bewoog om op te stappen. Er loopt een raadsenquête naar de gang van zaken. In het najaar wordt daarvan het eindrapport verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden