Europees onderzoek: Luchtkwaliteit Amsterdam laat te wensen over

De luchtkwaliteit in Amsterdam laat te wensen over. Van de negen onderzochte Nederlandse steden, heeft de hoofdstad de meest vervuilde lucht. Dat blijkt uit een ranglijst van de schoonste tot meest vervuilde steden in de 27 EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

Het Parool
Donkere wolken boven de Javakade in het Oostelijk Havengebied. Beeld Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Donkere wolken boven de Javakade in het Oostelijk Havengebied.Beeld Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Het Europees Milieuagentschap (EEA) onderzocht voor de ranglijst 323 Europese steden met meer dan 50.000 inwoners. Amsterdam scoort met plek 182 veruit het slechtst. Ook Nijmegen (plek 136) kampt met ‘matige’ luchtkwaliteit. Inwoners van Groningen (plek 32) ademen de schoonste lucht in en ook in Den Haag, Heerlen, Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam is de luchtkwaliteit op orde, volgens criteria van het EEA.

Van alle onderzochte steden is de lucht in de Zweedse gemeente Umeå het schoonst, terwijl inwoners van de Poolse stad Nowy Sacz in de meest vervuilde lucht leven.

Fijn- en stikstof

Het in Kopenhagen gevestigde bureau gebruikte gegevens van de afgelopen twee jaar uit meetstations die in de steden hangen en bijvoorbeeld de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht registreren.

Van de 323 steden vindt het agentschap de luchtkwaliteit in 127 steden ‘goed’ volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat betekent dat de kans op het krijgen van aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten, waaronder kanker, er een stuk minder is. Naar schatting 417.000 mensen overleden in 2018 aan de gevolgen van vieze lucht.

Veel steden in Italië en Polen bungelen onderaan de lijst. Het gaat volgens het EEA wel steeds beter met de luchtkwaliteit in de EU. Uit voorlopig onderzoek merkt de organisatie ook een verbetering tijdens de lockdowns op.

‘Zomersmog’

De luchtkwaliteit was afgelopen woensdag vanwege zogeheten ‘zomersmog’ in Amsterdam nog slechter dan normaal. Dat zal ook de komende dagen zo zijn. Vanwege de zonneschijn en hoge temperaturen blijven vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden, gemakkelijker hangen in de lucht. Wie van plan is te gaan sporten in de buitenlucht, kan dat beter even uitstellen.

Dat advies geldt met name voor mensen met bijvoorbeeld astma of (stevige) hooikoorts. Kortademigheid, prikkende ogen of pijn aan de neusslijmvliezen zijn een aantal mogelijke klachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden