PlusTen slotte

Erwin Andreas Josefa (1949-2019) was een dwarslegger

Big ali, de 'zwarte burgermeester' van het Westerpark begroette iedereen. 'Ik houd van jongens van de straat.'

Raounak Khaddari
Erwin Josefa (big Ali) Beeld Jans, Jean-Pierre
Erwin Josefa (big Ali)Beeld Jans, Jean-Pierre

Niemand in Amsterdam-West kon langs Erwin Josefa lopen zonder op zijn minst te worden gegroet. De betrokken Amsterdammer runde jarenlang Big Ali Sportvereniging in het Westerpark, waar iedereen welkom was.

Hij coachte jongeren en jongvolwassen die door het park zwierven en ­ouders en kinderen wier ouders geen geld hadden voor een sportclub leerde hij een bal slaan. Sporten hoort bij de opvoeding, vond Josefa.

"Zijn tennisclub was een inspirerend contrast met het professionele welzijnswerk in stadsdeel West," zegt Chris de Vries, oud-voorzitter van een wijkcentrum in het stadsdeel. ­Josefa's sportclub 'was een van de laatste buurtorganisaties, die tot het einde toe stand heeft gehouden met de commercialisering en economisering van het Westerpark'.

Ontegenzeggelijke dwarslegger
Hij was de 'zwarte burgemeester' van het Westerpark, de Antilliaanse sportreus en de lokale tennisman. Zijn meest gebruikte bijnaam: Big Ali. Die naam dankte hij aan zijn ­uiterlijke gelijkenis met bokser Muhammad Ali, het feit dat hij zelf ook bokste en aan zijn grote hart, waar hij bekend om stond.

Maar Josefa, die vóór zijn vrijwilligerswerk als sportparkondernemer werkte als machinebankwerker bij de KNSM, wordt ook herinnerd als een 'ontegenzeggelijke dwarslegger'. In zijn tomeloze ambitie om straatjongeren nop de rails te houden, kon hij doorslaan. "Hij was soms zelfs intimiderend naar ambtenaren die vragen stelden over zijn tennispark." Het was zíjn imperium waarmee hij jongeren van de straat kon houden.

Jozefa was een markante buurtbewoner, zegt de hoofdredacteur van de Staatskrant, Jasper Hazevoet.

"We hadden zakelijk weleens met ­elkaar te maken." Als hij een evenement met zijn vereniging organiseerde, bijvoorbeeld, en daarover geschreven werd in de Staatskrant.

"Daarover wist hij veel te vertellen. Net als over tennissen, politiek en boksen. "Het was een man met een uitgesproken mening en ambitie," zegt Hazevoet.

Onvindbaar
En wie Josefa al wat langer kende, kon het niet zijn ontgaan dat de in Willemstad geboren Amsterdammer een grote persoonlijke ontwikkeling had doorgemaakt, zeggen zijn kennissen. Zelfs toen hij de strijd met de gemeente had verloren en zijn imperium moest sluiten om uiteenlopende redenen, bleef hij zich ondanks de grote teleurstelling inzetten voor de buurt. "Ik houd jongens van de straat," zei hij ooit zelf in een interview met deze krant.

Maar het verdwijnen van 'de grote Big Ali-plek' was niet zonder gevolgen. Josefa leefde steeds geïsoleerder. Van zijn lange ziekbed weten omwonenden en kennissen maar weinig, zijn familie woont op Curaçao.

Zijn 'vriendelijke warme lach', zoals De Vries hem omschrijft, was verdwenen uit het Amsterdamse straatbeeld; Big Ali was niet meer zichtbaar in zijn buurt. voor sommigen was hij de laatste jaren zelfs onvindbaar geworden en sinds zondag is hij dat voorgoed. ­Erwin Andreas Josefa is op 3 maart in het Henri Polakhuis overleden op 70-jarige leeftijd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden