Ervaar Amsterdam in 5 geluidsfragmenten

De klokken van de Westertoren, het geklingel van de trambel en zingende Ajaxsupporters: typisch Amsterdamse geluiden die je terugvindt in Sounds of Amsterdam.

Floor Meijs
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het gaat om een project van de organisatie amsterdam&partners, die onder de merknaam I Amsterdam bezoekers, bewoners en bedrijven gidst door de stad.

Sounds of Amsterdam bestaat uit vijf geluidsfragmenten die elk een minuut duren en die “bezoekers moeten inspireren om naar de stad te komen zodra het weer kan,” aldus Heleen Jansen, woordvoerder van amsterdam&partners. “Zo willen we iedereen die de stad zou willen bezoeken, maar het niet kan vanwege Covid-19, laten weten dat we ze missen, en dat we aan ze denken.”

Voel de stad

Creatief bureau Natwerk, dat in opdracht van amsterdam&partners het project bedacht en uitvoerde, beoogde de stad dichter bij de fans van Amsterdam te brengen. “We wilden iets originelers dan een berichtje met: ‘we missen jullie’. Al gauw dachten we: hoe tof zou het zijn als we Amsterdam in geluid vangen, zodat, als je de fragmenten beluistert en je ogen dicht doet, je de stad echt voelt,” zegt Edgar Kuipers, business director bij Natwerk.

Dit ‘voelen’ gebeurt door de speciale audiotechniek 3D, waardoor het lijkt alsof je je midden in het geluid bevindt, meent Kuipers.

Maar wat zijn typisch Amsterdamse geluiden? “We wilden wegblijven van standaard stadsgeluiden, die je ook in bijvoorbeeld Londen of Parijs tegenkomt, zoals auto’s of drukke winkelstraten.” Sommige geluiden lagen voor de hand, zoals het geklingel van de tram of het geluid van de metro.

Zo klinkt het Rijks

Andere dingen waren lastiger in geluid te vangen. Kuipers: “Het Rijksmuseum, hoe klinkt dat? Daar hebben we hevig over gediscussieerd. Een wat stille, holle ruimte met een beetje geroezemoes, zo klinken heel veel musea. Door er geluiden van een audiotour aan toe te voegen, heb je als luisteraar gelijk het gevoel alsof je in het Rijks staat.”

Natwerk wilde laten zien dat Amsterdam meer is dan alleen de Dam of de Wallen en koos daarom vijf uiteenlopende plekken in de stad uit met specifieke geluiden. Van Noord met de pont en technomuziek en Oost met audio-opnamen van Artis en de Hortus Botanicus tot aan Zuidoost met geluiden van Afas Live en Ajaxsupporters.

Veelzijdig

Op de vraag of de Amsterdamse geluiden er na de lockdown voor kunnen zorgen dat juist minder mensen de stad zullen bezoeken - ze hebben de stad immers al ‘beleefd’ - antwoordt Kuipers ontkennend. “Ik denk niet dat er veel mensen zijn die denken: ik heb Amsterdam gehoord, ik kom maar niet meer. Het is juist bedoeld om bezoekers te prikkelen.” Wel denkt hij dat de geluiden een goede manier kunnen zijn om mensen wat meer over de stad te verspreiden.

Jansen beaamt dat. “Sounds of Amsterdam is een mooie manier om de veelzijdigheid van Amsterdam te tonen. Maar natuurlijk willen mensen het allerliefst de echte fysieke ervaring. De Nachtwacht in het echt zien is toch wel anders dan vanaf je beeldscherm.”

De geluiden zijn te beluisteren op de website van I Amsterdam en Soundcloud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden