Eredoctoraat UvA voor Zweedse klimaatwetenschapper Johan Rockström

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een eredoctoraat toegekend aan de Zweedse aardwetenschapper en duurzaamheidsexpert Johan Rockström. Hij krijgt het voor zijn wetenschappelijke bijdragen aan de globale duurzaamheid.

Het Parool
Prof. dr. Johan Rockström. Beeld M. Axelsson/Azote
Prof. dr. Johan Rockström.Beeld M. Axelsson/Azote

De wetenschapper verwierf vooral bekendheid met zijn onderzoek naar ‘planetary boundaries’: de planetaire grenzen waarbinnen de mens moet blijven om duurzaam gebruik te kunnen blijven maken van natuurlijke aardbronnen. Denk daarbij aan de zoetwatervoorraad of de maximale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

‘Zijn planetary boundaries zijn in de loop der jaren door overheden, internationale organisaties, NGO’ s en het bedrijfsleven breed omarmd als werkwijze op weg naar duurzame ontwikkeling,’ licht erepromotor Annemarie van Wezel toe. Het onderzoek verscheen onder meer in het wetenschappelijke tijdschrift Nature en werd gepresenteerd op het jaarlijkse World Economic Forum in Davos.

Daarnaast roemt de universiteit Rockström omdat hij niet alleen klimaatproblemen blootlegt, maar ook op zoek gaat naar oplossingen. ‘Hij is een inspiratie voor velen, zowel binnen als buiten de wetenschap’.

De Zweedse wetenschapper krijgt het eredoctoraat op 8 januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden