Nieuws

Energiecompensatie doneren? Via Wees Warmhartig gaat je geld naar deze Amsterdamse goede doelen

In november en december krijgen de meeste huishoudens 190 euro korting op de snel stijgende energierekening. Maar niet iedereen heeft die compensatie even hard nodig. Burgerinitiatief Wees Warmhartig roept Amsterdammers die het kunnen missen op de toeslag te delen met stadgenoten die in de kou zitten.

Janna Nieuwenhuijzen
null Beeld Siese Veenstra/ANP
Beeld Siese Veenstra/ANP

“Het idee ontstond eigenlijk direct toen duidelijk werd dat iedereen de compensatie zou krijgen,” vertelt Ineke van Tol. Zowel Van Tol als haar vriendin Monique van Hoogstraten, die samen het initiatief namen voor deze actie, hebben de generieke energiecompensatie zelf niet nodig. “Maar we krijgen hem wel, terwijl andere Amsterdammers in de kou zitten. We zochten naar een organisatie om ons geld aan te doneren, het liefst lokaal. Maar we bedachten al vrij snel: wij zijn vast niet de enigen die er zo over denken, laten we iets op touw zetten.”

Van Tol en Van Hoogstraten startten een burgerinitiatief: Wees Warmhartig – als woordspeling op de spreuk op het wapen van Amsterdam. ‘Wij hebben onze 190 euro energietoeslag niet zo hard nodig als veel anderen in de stad. Een op de zes Amsterdamse gezinnen leeft op – of zelfs onder – de armoedegrens. Met de actie roepen we stadgenoten op die de 190 euro ook kunnen missen om deze te delen,’ valt te lezen op de website 190euro.nl.

“We hoorden in onze omgeving meer geluiden van mensen die graag hun compensatie zouden willen doneren. We hebben ervoor gekozen om samen te werken met drie ervaren fondsen: Noodfonds Amsterdam, het Armoedefonds en de Voedselbank. Met hen hebben we harde afspraken gemaakt. Al het via 190euro.nl opgehaalde geld gaat naar Amsterdamse projecten,” vertelt Van Hoogstraten.

Inkomensongelijkheid

“Als je door Amsterdam fietst, word je geconfronteerd met grote inkomensverschillen. Het is maar net welke uitgang van Het Vondelpark je pakt en in welke wijk je terecht komt, de verschillen zijn immens,” zegt Van Hoogstraten. “We hopen met deze actie een boodschap af te geven: veel Amsterdammers hebben het nu al zwaar en zitten straks in de kou. Help je stadgenoten deze winter een handje met een simpele donatie.”

Om de actie onder de aandacht te brengen, hebben de initiatiefnemers mensen met ‘een sociaal gezicht’ benaderd om als ambassadeurs op te treden. Zo steunen prominente Amsterdammers als wethouder Marjolein Moorman, ondernemer Annemarie van Gaal en oud-burgemeester Job Cohen de actie. “Elke euro die binnenkomt is mooi meegenomen. Je kunt er ook voor kiezen een deel van de compensatie te doneren,” zegt Van Tol.

De actie loopt in elk geval in november en december. “Al na deze eerste dagen zijn we positief gestemd over wat er wordt gedoneerd. Er is behoefte aan een buurt- en samenhorigheidsgevoel en met deze actie kun je gemakkelijk je steentje bijdragen aan elkaar en aan de stad,” besluit Van Tol.

‘Gelijk 380 euro overgemaakt’

Wij zijn energiecompensatie geheel of gedeeltelijk overmaakt aan Wees Warmhartig steunt daarmee het Armoedefonds, de Voedselbank en het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA). Sinds de actie vrijdag live is gegaan, hebben het Armoedefonds en de Voedselbank al tientallen donaties ontvangen. Het FBNA spreekt van zo’n veertig donaties. Directeur Marita Tolman zegt dat het overgrote deel daarvan 190 euro is. “Een aantal bedragen zit daaronder en anderen hebben gelijk 380 euro overgemaakt.”

Het FBNA houdt elk jaar een doneeractie voor Amsterdammers. Dit jaar hoopt Tolman het dubbele van vorig jaar op te halen: 35.000 euro. “We hopen op een bedrag dat meegroeit met wat nodig is,” zegt Tolman.

Het aantal aanvragen voor hulpverlening is ten opzichte van vorig jaar gegroeid, volgens Tolman. “En dan is er ook inflatie aan wat je aan iemand uitgeeft, zodat iemand hetzelfde kan aanschaffen voor een groter bedrag.”

Een aanvraag gaat bij FBNA via een hulpverlener, die naar het volledige financiële plaatje van een huishouden kijkt. Tolman: “Bij de een betekent dat een gift voor boodschappengeld, bij de ander het vervangen van een koelkast en bij weer een ander betekent het een nodige tandartsbehandeling.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden