PlusReportage

En wéér mondt een protest uit in een kat-en-muisspel: ‘We gaan naar de Dam!’

En wéér mondde een demonstratie uit in een kat-en-muisspel met de politie. Resultaat: honderden actievoerders werden afgevoerd per GVB-bussen. 58 demonstranten werden aangehouden door de politie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rond half vijf zit het er weer op voor een groep plattelandsvrouwen. Op de Stadhouderskade staan ze te wachten op de touringcar die hen terug moet brengen naar de provincie. De spandoeken waarop onder meer de NOS wordt beschimpt, worden opgerold. Een van de vrouwen, ze heeft een Friese tongval, maar wil niet zeggen waar ze vandaan komt: “Volgende week kunnen we die weer gebruiken.”

Het toont aan wat er weekend na weekend gebeurt in Amsterdam. Verboden coronademonstraties tegen het kabinetsbeleid monden uit in een kat-en-muisspel met de politie. Normaal gesproken op zondag, maar deze week dus op zaterdag ineens al. En het liep niet zozeer uit de hand, maar het eindigde in een patstelling.

Het begint zaterdag allemaal op het Museumplein onder het mom van een kopje koffie drinken. Veel actievoerders hebben de paraplu’s in de aanslag, alleen al daaruit kun je afleiden dat er hier sprake is van een zekere routine. En inderdaad: even na het middaguur rolt het waterkanon het plein op om de demonstranten, die weigeren het plein te verlaten, zeiknat te spuiten. Geen pretje, met zo’n kil windje.

‘We gaan naar de Dam’

Nadat de politie her en der mensen uit de massa trekt en afvoert, verplaatst het geheel zich ineens richting Concertgebouw. Vanaf daar gaat het rechtsaf, waarna een spontane optocht begint. Op de Overtoom weten ME’ers nog te voorkomen dat de stoet rechtsaf slaat, maar even verderop trekt de meute van enkele duizenden actievoerders de Bosboom Toussaintstraat in. “We gaan naar de Dam!”

Bij de Singelgracht gaat het de brug over en rechtsaf, de Leidsekade op, best een smal grachtje voor zo’n grote groep mensen. Dit gaat de politie te ver en op de Marnixstraat wordt het hele spul tegengehouden, terwijl op de Nieuwe Passeerderstraat de terugweg wordt afgesloten. Na een tijdje wordt er omgeroepen dat iedereen die zich op de Leidsekade bevond is aangehouden. De actievoerders barsten los in een luid gejuich.

Zoals een van de ME’ers zegt: “Het zijn er wel een beetje veel.” Doorgaans worden in dergelijke situaties GVB-bussen ingezet, maar dat duurt even. Ruim anderhalf uur om precies te zijn, terwijl de laatste illegale demonstranten rillend van de kou nog veel langer staan te kleumen op de volgepropte kades. Een vrouw is woedend op de politie. Dat wil zeggen: nog woedender dan de anderen. Met haar natte jas en haren loopt ze te bibberen van de kou. Een agent haalt haar eruit en voert haar af naar het politiebureau op de Lijnbaansgracht waar ze een beetje kan opwarmen.

Anti-alles

Aan de overkant staan demonstranten hun ingesloten opbeurende liedjes toe te zingen. Vragen stellen aan deze mensen is niet mogelijk, de verongelijktheid over alles wat met de overheid te maken heeft, heeft ook betrekking op de media. Een man zegt dat journalisten moeten oprotten, omdat ze anders klappen krijgen. Als de perskaart is opgeborgen, is het mogelijk van alles te horen over wat deze mensen beweegt.

Op de Leidsekade wordt een groep betogers door de politie tegengehouden. Beeld Marc Kruyswijk
Op de Leidsekade wordt een groep betogers door de politie tegengehouden.Beeld Marc Kruyswijk

Het gaat om de dictatoriale maatregelen die de overheid neemt om corona te beteugelen. Een vrouw roept onafgebroken dat de democratie in ere moet worden hersteld en dat Rutte maar beter kan komen te overlijden aan allerlei nare ziektes. Politieagenten zijn nazi’s en NSB’ers die vanavond maar beter niet in de spiegel kunnen kijken, dan zouden ze zich doodschamen. Zijn ze ook ergens vóór? Een vrouw: “Wij zijn nergens voor.”

Langzaam maar zeker wordt de massa op de Leidsekade kleiner. Ook de sympathiserende mensen aan de overkant haken af.

De vrouwen op de Stadhouderskade barsten los in gejuich als de touringcar nadert. Of ze een leuke dag hebben gehad? “Het was een topdag,” zegt een van hen. “We hebben iedereen weer kunnen laten weten wat we vinden van al die mensen die zeggen dat ze er zijn voor ons. Waardeloze types zijn het.”

De politie maakt zich op om de betogers af te voeren. Beeld Marc Kruyswijk
De politie maakt zich op om de betogers af te voeren.Beeld Marc Kruyswijk

Vanwege de demonstratie en de nasleep daarvan ligt het openbaar vervoer in de binnenstad op zijn gat. Iets voor vier uur ’s middags zijn de tramlijnen 1, 2, 5, 7, 12 en 19 nog altijd omgeleid. Dat leidt op sommige plekken in de stad tot opstoppingen.

Noodbevel

De gemeente kondigde een noodbevel af toen de demonstranten zich verzamelden op het Museumplein. En opnieuw nadat de demonstranten zich door de stad bewogen. ‘Een dynamische demonstratie is verboden. De driehoek kondigt per direct een noodbevel af,’ meldt de gemeente op Twitter. ‘Dat betekent dat mensen op deze plek en in deze vorm niet mogen demonstreren. Ga naar huis.’

De driehoek hield er al rekening mee dat er dit weekend meerdere onaangekondigde demonstraties zouden plaatsvinden. Eerder kwamen daar mensen op af met wapens en het vermoeden bestaat dat het ook dit weekend weer zou kunnen gebeuren.

Het Museumplein is de afgelopen tijd wekelijks het toneel van onaangekondigde demonstraties, waarbij al diverse keren rellen uitbraken.

Ook de waterpolitie is op de been. Beeld Tahrim Ramdjan
Ook de waterpolitie is op de been.Beeld Tahrim Ramdjan
Politie vlak na het vullen van het waterkanon. Beeld Marc Kruyswijk
Politie vlak na het vullen van het waterkanon.Beeld Marc Kruyswijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden