En de naam van de nieuwe sluis bij IJmuiden wordt... Zeesluis IJmuiden

Bij een nieuw bouwwerk met internationale allure hoort een naam met internationale allure. Met die gedachte schreef de gemeente Velsen een naamwedstrijd uit voor de grootste zeesluis ter wereld die in 2022 wordt geopend.

Het Parool
Een luchtfoto van de werkzaamheden aan de nieuwe Zeesluis in het Noordzeekanaal nabij IJmuiden, op de achtergrond Tata Steel. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een luchtfoto van de werkzaamheden aan de nieuwe Zeesluis in het Noordzeekanaal nabij IJmuiden, op de achtergrond Tata Steel.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De wedstrijd kon rekenen op zeker 5000 inzendingen, de een nog origineler dan de ander. Omwonenden stelden een top vijf samen die aan de burgemeester en wethouders van Velsen werd voorgelegd. Irma Sluis, een verwijzing naar de gebarentolk bij de coronapersconferenties, werd het niet. Door Sluisje McSluisface ging na enige aarzeling ook een streep en Sluizenmoeder kon ook al op weinig steun rekenen.

Wat wordt dan wel de nieuwe naam van de 500 meter lange en 18 meter diepe zeesluis? In een spetterend filmpje, met hoofdrollen voor Jeroen Verwoort, wethouder van de gemeente Velsen, en Nienke Bagchus van Rijkswaterstaat, werd met veel bombarie toegewerkt naar een onthulling die de sluizen zou openzetten.

Het filmpje ging ook de wereld over, maar niet vanwege de prachtige naam van de sluis. De naam, die volgens Verwoort en Bagchus voortaan IJmuiden internationaal op de kaart zet, van de toegangspoort tot de Amsterdamse havens en het Nederlandse waternetwerk wordt namelijk ‘Zeesluis IJmuiden'.

Hopelijk heeft de gemeente Velsen niet de 10.000 euro uitgegeven die Amsterdam vorig jaar kwijt was bij de beoogde naamswijziging van het Osdorpplein, die na een vergelijkbare prijsvraag werd veranderd in ‘Osdorpplein'.

Het verzinsel ‘Zeesluis IJmuiden’ kwam als eerste uit het brein van Liesbeth van Pieterman, toevalligerwijs ook nog inwoner van IJmuiden. Zij krijgt van de gemeente een taart met daarop de naam van de sluis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden