Amsterdam Bewaar

Elke dag 157 toeristen per vierkante kilometer in Amsterdam

Drukte in de Kalverstraat. Op elke vierkante kilometer stad verblijven hier 157 bezoekers.
Drukte in de Kalverstraat. Op elke vierkante kilometer stad verblijven hier 157 bezoekers. © ANP

Veel Amsterdammers vonden het al drukker worden in de stad, nu geven de cijfers hen ook gelijk. De 'toeristische druk' in de hoofdstad, het aantal hotelovernachtingen per vierkante kilometer, is in twee jaar 18 procent gestegen.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en toerismeopleiding NHTV die donderdag verschijnen. Het is voor het eerst dat de impact van toeristenbezoek aan de stad op zo'n manier wordt gemeten.

De toeristische druk in Amsterdam ligt volgens de twee onderzoeksintituten 24 keer zo hoog als gemiddeld in heel Nederland. Vergeleken met de vier andere hotelsteden is dat 3,5 keer hoger.

Op elke vierkante kilometer Amsterdam verblijven dagelijks gemiddeld bijna 157 toeristen. De berekening is gedaan over de hele stad, terwijl de drukte zich juist concentreert op een paar plekken in de binnenstad; onder meer rondom de Dam, het Anne Frankhuis, en het Museumplein.

De twee onderzoeksinsituten hebben ook gekeken naar de verhouding tussen bezoekers en inwoners van de stad. Op elke honderd Amsterdammers die 's avonds naar bed gaan, leggen gemiddeld 4,2 toeristen en bezoekende zakenlui zich in een hotelbed te ruste.

6,7 miljoen bezoekers
Het afgelopen jaar bezochten 6,7 miljoen Nederlandse en buitenlandse bezoekers Amsterdam; gemiddeld bleven ze twee nachten. Dagjesmensen en overnachters die via Airbnb een slaapplek vonden, zijn niet meegerekend. In het laatste geval komt dat doordat Airbnb geen cijfers deelt. Uit de afdracht van toeristenbelasting door Airbnb kan worden afgeleid dat het aantal overnachtingen in Amsterdam bij hen rond de 850.000 ligt.

De groei van het aantal bezoekers is daarmee nog aardig lager dan de toename van de hoeveelheid hotelbedden in Amsterdamse hotels, die de afgelopen drie jaar met 10.000 groeide tot zestigduizend. In Rotterdam, gemeten naar het aantal bedden de tweede hotelstad van ons land, bleef de groei met 7 procent nauwelijks bij de hoofdstad achter. 

Veertien miljoen mensen brachten vorig jaar een toeristisch of zakelijk bezoek aan ons land en brachten één of meerdere nachten door in een hotel. Dat is 8,9 procent meer dan in 2013. Het is al het vijfde achtereenvolgende jaar dat het aantal bezoekers toeneemt, maar het is voor het eerst dat de toename groter is dan in andere Europese landen.