Eis hoger beroep: drie maanden cel voor twee verdachten rellen Museumplein

Justitie eist in hoger beroep drie maanden cel voor twee mannen die onder meer worden verdacht van openbare geweldpleging tijdens de rellen op het Museumplein op 24 januari.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De zaken van Riemon M. (24) uit Rotterdam en Kevin B. (30) uit Medemblik vrijdagochtend zijn de eerste die dienen in hoger beroep. Op 1 februari boog de politierechter zich al over de gebeurtenissen tijdens de uit de hand gelopen en verboden demonstratie op het Museumplein en de betrokkenheid van de mannen daarbij.

Opvallend tijdens die snelrechtzitting was dat de eis van het Openbaar Ministerie (OM) en de straf die de rechter oplegde behoorlijk uit elkaar lagen. Justitie eiste drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Want: “Geweld tegen de politie is onacceptabel en ontoelaatbaar.” En met de rellen van de week ervoor nog vers in het geheugen moesten de mannen wel uit zijn geweest op rellen.

Taakstraf van veertig uur

De rechter woog echter, naast de ernst van het vergrijp, de persoonlijke omstandigheden zwaar mee en kwam bij B. uit op zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk, een taakstraf van veertig uur en een betaling in een nog op te richten schadefonds. De straf voor M. was vergelijkbaar, maar hij kreeg vijf weken cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Te laag, vond het OM, en het besloot in hoger beroep te gaan.

Die persoonlijke omstandigheden zijn belangrijk, zegt de advocaat-generaal vrijdag. Maar de toon was al gezet tijdens de rellen van een week ervoor en het was volgens hem volstrekt duidelijk dat de demonstratie verboden was. Die context én de daarmee samenhangende ernst van strafbare feiten hadden bepalend moeten zijn, aldus de advocaat-generaal.

B., die de desbetreffende zondag meegevraagd werd door vrienden, bekende eerder al een blok van een dranghek richting de politie te hebben gegooid. Daar blijft hij bij in hoger beroep. Het gebeurde in een opwelling en het was nooit de bedoeling iemand te raken, zegt hij. “Ik stond onder druk en weet niet wat me bezielde.”

Volstrekt ongeloofwaardig

Toch denkt de advocaat-generaal dat B. wel degelijk uit was op sensatie.

Het verhaal van M. noemt hij zelfs ‘volstrekt ongeloofwaardig’. De Rotterdammer blijft ontkennen met iets te hebben gegooid en zegt dat hij destijds nog nooit van rellen had gehoord. Hij belandde uit nieuwsgierigheid op het plein nadat hij met een vriend schoenen had opgehaald bij een winkel in de PC Hooftstraat. Zelfs als de raadsheer aanstipt dat de winkels toen al dicht waren en schoenen bestellen en later ophalen nog geen optie was, houdt hij voet bij stuk.

Al met al behoren de gebeurtenissen tot een buitencategorie, aldus de advocaat-generaal. Daarom vindt hij een steviger signaal noodzakelijk en eist Justitie voor beide mannen een celstraf van drie maanden.

De uitspraak volgt over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden