Amsterdam Bewaar

Eilandjes in 'moordsloot' tegen verdrinking katten

De moordsloot, een buurtbewoner en zijn lapjeskat.
De moordsloot, een buurtbewoner en zijn lapjeskat. © Homeira Rastegar

In het slootje in Noord waar sinds 2014 regelmatig katten in verdrinken, worden speciale reddingseilandjes van kokosvezel geplaatst waar te water geraakte katten zich aan op kunnen trekken.

Dat laat burgemeester Eberhard van der Laan woensdag per brief aan de gemeenteraad weten. 

Het slootje - dat de scheiding vormt tussen de oudbouw aan de Pandorinastraat en de woningen aan de Oossander Hoop - staat in de buurt bekend als de 'moordsloot', omdat er sinds 2014 regelmatig op raadselachtige wijze katten in verdronken. 

Eerdere maatregelen door het stadsdeel, het plaatsen van zogenaamde kattentrapjes aan de kade in 2015, konden de verdrinking van nog twee katten in 2016 niet voorkomen. In samenwerking met de buurt heeft de gemeente daarom toegezegd nog weer andere aanpassingen te doen.

Jute kokosmatten
Zo worden in de sloot vier eilandjes van kokosvezel en een jute kokosmat geplaatst, waar onfortuinlijke katten zich aan op kunnen trekken. Om de 25 meter wordt een dergelijk reddingseilandje van 80 bij 120 centimeter in het water verankerd.

Bewoners hebben onderling afgesproken elkaar via Facebook op de hoogte te stellen als zij een kat op een van de eilandjes zien. 

Ook kinderen
Ook wordt tussen de nieuwbouwwoningen en het slootje een honderd meter lang hekwerk geplaatst, zodat katten, maar ook kinderen, hier niet in het water kunnen raken. 

Het is nooit achterhaald waarom in de notoire moordsloot zo vaak katten verdrinken, maar het vermoeden bestaat dat de katten niet uit het water kunnen klimmen, omdat het achterpad relatief hoog (54 centimeter) is ten opzichte van het wateroppervlak. En behalve voor katten, wordt het hoge achterpad ook gezien als een gevaar voor kinderen.

De kosten voor de eilandjes komen uit het calamiteitenbudget Dierenwelzijn 2017. Het hekwerk wordt door het stadsdeel en wooncorporatie Eigen Haard bekostigd. Met de bewoners is de afspraak gemaakt dat zij zorg dragen voor het beheer van het hek en samenwerken om verdrinkingen van katten te voorkomen.