Eigenaar Smoke Palace: 'Mijn broer heeft niks fout gedaan'

Eigenaar Mohamed el Y. (51) van Smoke Palace aan de Linnaeusstraat, dat op 13 januari én zaterdagnacht doelwit was van aanslagen met zware explosieven, bezweert dat zijn voor drugshandel veroordeelde broer Mustapha (37) met dat geweld niets te maken kan hebben.

Paul Vugts
Smoke Palace in de Linnaeusstraat kreeg voor de tweede keer een explosief voor de deur. Beeld ANP
Smoke Palace in de Linnaeusstraat kreeg voor de tweede keer een explosief voor de deur.Beeld ANP

"Mijn broertje is in 2013 veroordeeld, ja (voor de handel in ongeveer 450 kilo hasj), maar in 2014 is hij vrijgekomen en vanaf die tijd is hij ab-so-luut niet meer in aanraking geweest met de politie," zegt El Y.

Hij baalt van de artikelen die maandag en dinsdag in Het Parool verschenen. Daarin staat beschreven dat het belangrijkste scenario over het motief voor de aanslagen draait om een conflict dat broer Mustapha zou hebben in het drugscircuit - te meer omdat hij (ook recent) meermaals door de politie is gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst staat.

"Het is onzin. Ik geloof erin dat mensen kunnen veranderen en wij zijn een normaal gezin dat hem heeft geholpen de goede weg te vinden. Ik heb nog een zus die een kapsalon heeft en een zus die bij de rechtbank heeft gewerkt. Zelf heb ik vier kinderen die ook nooit met de politie in aanraking zijn geweest."

Dreiging
Mohamed el Y. zegt zich ook niet te kunnen voorstellen dat criminelen zijn broer werkelijk willen vermoorden, zoals de politie zegt. Mustapha heeft sinds 2014 een autoverhuurbedrijf in Amsterdam-Oost. "Iemand die op een dodenlijst staat, gaat toch geen bedrijf beginnen waar hij altijd is? Mijn zoon van 21 jaar helpt in die zaak! Dat zou ik toch niet toestaan als ik ook maar iets van die dreiging geloofde? Dan erbij: iemand die iemand wil vermoorden gaat niet waarschuwen door explosieven bij zijn broers coffeeshop te gooien. Die liquideert je."

Dat recent brand is gesticht voor het autoverhuurbedrijf van Mustapha, had volgens zijn broer niets met serieuze criminaliteit te maken. "Een meisje dat voor hem werkte, wilde een klant zijn borg niet teruggeven omdat hij schade had gemaakt aan de gehuurde auto. Die klant is boos weggegaan en heeft later gewoon een klein brandje gesticht voor de deur. Hij is twee dagen later gepakt, maar dat meisje heeft haar aangifte ingetrokken omdat ze bang was."

Dat de politie Mustapha ziet als een crimineel die andere criminelen aan huurauto's helpt, en hij en zijn klanten om die reden vaak door agenten worden gecontroleerd, is onterecht, herhaalt Mohamed. Dat zit ook Mustapha hoog. "Zij zien hem als crimineel en behandelen hem als een crimineel, maar hij heeft al jaren niks fouts meer gedaan."

Scooters
In 2011 kreeg de voormalige eigenaar Frans van den H. (63) van coffeeshop New York, later omgedoopt tot Smoke Palace, last van zijn hart. Hij wilde een stap terug doen en Mohamed stapte in de zaak, zegt die. Dat buren dachten dat Frans de zaak nog steeds had, is onterecht. "Hij is in de ochtenden blijven werken, maar iedereen weet dat hij niet de eigenaar is, maar ik." Broer Mustapha heeft volgens Mohamed nooit ook maar iets met Smoke Palace te maken gehad. "Hij komt één of twee keer in de week koffie drinken, dat is het."

Waarom dan wél twee keer 's nachts een zwaar explosief voor de coffeeshop is gegooid? Mohamed zegt het niet te weten. Hij heeft alleen wat losse gedachten.

"Het enige dat ik kan bedenken, is dat er sinds oktober vaak allerlei Marokkaanse jongens op scooters rond de shop hingen. Ik wilde ze niet binnen hebben. Zij verweten mijn Hollandse en Surinaamse personeel vervolgens racisme. Ik heb met de buurtagent en de gemeente gesproken over hoe ik ze veilig kon weren. Het zou uit hun hoek kunnen komen, maar ik wil niemand beschuldigen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden