Plus

Eigenaar Red Light Tours: 'We laten ons niet zomaar stoppen'

Het verbod op rondleidingen op de Wallen slaat in als een bom bij bedrijven die deze tours organiseren. Bewoners hebben meer begrip voor de maatregel.

Michiel Couzy
Drukte op de Wallen Beeld ANP
Drukte op de WallenBeeld ANP

Elard Tissot van Patot zit nog bij te komen van het nieuws. Zijn bedrijf Amsterdam Red Light District Tours mag vanaf 1 januari 2020 geen rondleidingen meer geven op de Wallen, zo heeft wethouder Udo Kock woensdag bekend­gemaakt. "Ik ben erg geschrokken, dit kwam uit het niets."

Het gemeentebestuur neemt extra maatregelen, omdat rondleidingen in het drukke Wallengebied, ondanks eerder ingestelde regels, nog altijd overlast veroorzaken. Volgens Kock klagen ondernemers, bewoners en sekswerkers over grote groepen die rondlopen en vooral stil staan op drukke plekken. Ook vindt het gemeentebestuur het niet meer van deze tijd dat groepen naar binnen gluren bij sekswerkers.

"Ik heb respect voor de regels en wij houden ons daaraan," zegt Tissot van Patot. "Wij hebben vaak overleg met de gemeente, maar dit verbod heb ik niet voorbij horen komen. Ik voel mij niet serieus genomen."

Zondebok
Ook Raoul Serrée kan een aantal rondleidingen niet meer geven als het verbod ingaat. Met Van Aemstel Produkties organiseert hij onder meer 'Tippelen met ouwe hoeren' en de 'Wallentour plus bezoek aan een hoerenmadam.' "We zullen creatief moeten zijn," zegt hij. "Ik snap dat de gemeente maatregelen neemt, maar het is treurig dat het zover moest komen door al die drukte."

Serrée vindt het jammer dat de gemeente alle tours verbiedt en geen onderscheid maakt. "Ik heb drie boeken geschreven over de Wallen en heb een mooi verhaal te vertellen."

Rob van Hulst, oervader van de Wallentours, is nog niet in staat te reageren. "Dit moet ik nog verwerken. Ik zou volgend jaar vieren dat ik veertig jaar rondleidingen geef."

Bert Nap, een actieve buurtbewoner, heeft een dubbel gevoel over de maatregel. "Ik vind het op zich goed dat de gemeente een strenge meester of juf is, want het is hier uit de hand gelopen met de drukte. Het is verstandig dat het college alles wat bijdraagt aan die drukte probeert weg te halen. Veel bewoners zullen blij zijn met dit verbod. Vooral met het feit dat de pubcrawls hieronder vallen. Die zijn verschrikkelijk."

Aan de andere kant zijn de Wallen wel een belangrijk deel van de historische binnenstad, een plek waar gidsen van nature thuishoren. De ­Oude Kerk en Museum Ons' Lieve Heer op Solder zitten ook op de Wallen. "Het is verdrietig dat dit gebied is verworden tot het 'Red Light District'. Gidsen doen hier natuurlijk hard aan mee, maar ze worden zo wel tot zondebok verklaard. Een gemeente kan ook te streng zijn."

Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek dat 83 procent van de sekswerkers aangeeft dat grote groepen slecht zijn voor hun omzet. Raam­exploitant Jan Broers vindt het goed dat er maatregelen komen, vooral op drukke tijden en tegen pubcrawls, maar een totaalverbod gaat hem wat ver.

"In de avonden en weekeinden is het te druk, maar op rustige momenten zorgen deze groepen niet voor vertraging. Het gaat hier wel om bedrijven met een vergunning."

Rest van het centrum
Een verbod zal volgens Broers geen einde maken aan toeristen die bij sekswerkers naar binnen staren. "Ze lopen hier toch wel rond, met of zonder gids, en dan hebben ze hun ogen echt niet in hun zak."

Het verbod geldt alleen voor de Wallen, het gebied van de prostitutieramen, en dus niet voor Nieuwmarkt, Zeedijk en Warmoesstraat. De gemeente wil de gidsen in de rest van het centrum ook aan regels onderwerpen; ze moeten een ontheffing krijgen, de groepen mogen niet groter zijn dan vijftien personen en voor de avonduren geldt een verbod.

Amsterdam Red Light Tours zal met nieuwe rondleidingen buiten de Wallen komen, zegt Tissot van Patot. "We zijn al druk bezig met het ontwikkelen daarvan, bijvoorbeeld in het Centrum en Noord. We laten ons niet zomaar ­stoppen door de gemeente."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden