Nieuws

Eigenaar gekraakt pand Marnixstraat doet aangifte: ‘Ze pakken de verkeerde’

Het voormalige Hotel Marnix in de Marnixstraat is gekraakt door actiegroep Pak Mokum Terug. De eigenaar snapt er niets van en zegt aangifte te hebben gedaan. ‘Wij zijn geen buitenlandse investeerders.’

Marc Kruyswijk en Roxane Soudagar
Op de gevel van het gekraakte pand op de Marnixstraat werd zaterdag een spandoek aangebracht. Beeld Hotel Mokum
Op de gevel van het gekraakte pand op de Marnixstraat werd zaterdag een spandoek aangebracht.Beeld Hotel Mokum

De kraak werd zaterdag bekend tijdens de grote demonstratie van Amsterdam Danst Ergens Voor, die eveneens aandacht vroeg voor het gebrek aan betaalbare huisvesting. De krakers hebben het pand omgedoopt tot Hotel Mokum.

De kraak vond eigenlijk al woensdag plaats, laat woordvoerder Lana Lente weten. Daarom is inmiddels ‘huisvrede’ gerealiseerd: “Een gekraakt pand mag direct worden ontruimd als de politie de krakers op heterdaad betrapt of er binnen 24 uur achter komt; anders wordt het een civiele zaak.” De actievoerders hebben nog niets vernomen van de gemeente of politie.

Hotel: heel verbaasd

De eigenaar van het pand is L.R.L. Vastgoed van Amsterdammer Cheu Jung Shu en zijn broer. Hij zegt hogelijk verbaasd te zijn over de kraak van het pand. “Wij baten hier sinds 2008 een hotel uit. Vanaf 2019 hebben we de deuren daarvan gesloten wegens een verbouwing. Maar mede door corona duurt dat nu heel lang.”

De krakers stellen dat er al geruime tijd geen werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Volgens de eigenaar werd er wel gewerkt. “Maar het plaatsen van nieuwe stalen balken hebben we uitgesteld: door de staalprijs is het beter om even te wachten.”

Vrijplaats

Hotel Mokum vindt het antikraakbeleid in de stad ‘onzinnig’. Lente: “Wonen is een recht, geen privilege. Maar vastgoedbazen kunnen zich slapend verrijken, terwijl wij en vele anderen geen woning kunnen krijgen in onze eigen stad. Met deze actie eisen wij een einde aan deze praktijken.”

Eigenaar Cheu Jung Shu baalt van de kraak, maar zegt desalniettemin sympathiek te staan tegenover de beweegredenen van de actievoerders. “Ze pakken alleen de verkeerde partij. Wij zijn Amsterdamse jongens, geen buitenlandse investeerders. Wij hebben ook last van de wooncrisis, want ons personeel kan nauwelijks huisvesting vinden. Ze gebruiken ons pand als uithangbord voor wat er mis is, maar op deze plek is al veertig jaar een hotel gevestigd, het is nooit woonruimte geweest.”

De actiegroep deed een oproep aan burgemeester Halsema om met hen in gesprek te gaan. Hier hebben ze vooralsnog geen reactie op gehad. “Dat vinden we heel jammer,” zegt Lente. “Het is tijd voor drastische oplossingen, en wij voeren deze woonstrijd door te kraken. Tegelijkertijd is het aan de burgemeester om wonen voor iedereen mogelijk te maken, in plaats van het monopolybord Amsterdam nog verder op te poetsen voor speculanten en geldwolven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden