Exclusief

Eigenaar berichtenserver die door criminelen werd gebruikt voor de rechter

De Nederlandse onderwereld werd vijf jaar geleden hard geraakt door de inbeslagname van de servers van berichtenversleutelaar Ennetcom. Dinsdag begon het proces tegen eigenaar Danny M. De rechters doken in de wereld van de afscherming.

Paul Vugts
De woning van Danny M. die op last van de Nijmeegse burgemeester werd gesloten. Beeld anp
De woning van Danny M. die op last van de Nijmeegse burgemeester werd gesloten.Beeld anp

De vele miljoenen berichten tussen criminelen op Danny M.’s computerservers, die in april 2016 in Canada in beslag werden genomen, hebben de opsporingsdiensten een schat aan bewijs opgeleverd. Inmiddels zijn tal van criminelen op grond van die leesbaar geworden berichtjes veroordeeld tot forse celstraffen, tot levenslang toe. Weliswaar in straattaal, maar héél concreet ‘spraken’ zij via Ennetcom over zware misdrijven waaronder liquidaties.

Danny M. (42), de oprichter en eigenaar van de berichtenversleutelaar die op 19 april 2016 werd gearresteerd, werd erom bedreigd. Volgens justitie is verschillende keren geprobeerd hem te liquideren. Dat berichten bewaard waren gebleven, werd M. niet in dank afgenomen. Vanwege de gevaren mocht hij van de burgemeester van zijn woonplaats Nijmegen eerst niet meer in de buurt van zijn huis komen en werd hij later, in 2018, zelfs uit de stad verbannen. Hij zag zich gedwongen naar Dubai te verhuizen.

Justitie beschuldigt hem, zijn bedrijf en manager Cristina C. (36) van het vormen van een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. Daarnaast moet M. zich verantwoorden voor het vuurwapen dat bij zijn arrestatie in 2016 door de politie in zijn huis werd aangetroffen. Dinsdag is dat proces, dat de naam 26DeVink heeft gekregen, dan eindelijk begonnen.

Veel vragen

De wereld van de rechters raakt in weinig aan die van Danny M., een wereld vol spyware, het controleren van auto’s op de aanwezigheid van afluister- of volgapparatuur en het verwijderen ervan, het verkopen van peilbakens om auto’s stiekem mee te volgen en – hoofdzaak in dit proces – encryptie van communicatie.

Tijdens de openingsdag van zijn proces stelden de rechters veel vragen over de peperdure Blackberry’s die Ennetcom verkocht en de raadselachtige bedrijfsvoering. Waarom hield Danny M. er twee gescheiden boekhoudingen op na? Waarom sluisde hij enorme bedragen via Suriname naar Dubai? Waarom sleepte hij voortdurend met tienduizenden euro’s aan contanten, onder andere in verborgen ruimtes in voertuigen?

‘Niet mijn business’

Danny M. probeerde met zijn licht Gelderse accent uit te leggen dat zijn bedrijven in Nederland en Dubai gewoon ‘twee entiteiten’ waren, logischerwijs met eigen boeken. Hij ‘sluisde niks weg’, zoals justitie stelt, maar ‘boekte opbrengsten over’. Dat klinkt toch anders. De rechtbank moest er niet te zwaar aan tillen. “Banking is niet mijn business, dat is telefoons verkopen.”

M. schetste uitvoerig hoe zijn ‘winkeltje’ in luttele jaren was uitgegroeid tot een multinational ‘met dekking over de hele wereld’. “We werden wel met McDonald’s vergeleken,” zei M. “Ennetcom werd een schrikbarend groot bedrijf waarin schrikbarende bedragen omgingen. Zo voelde het. Het werd best wel chaotisch. Ik ging vol gas om alle landen te bedienen.”

Zijn vestiging in Dubai was geen lege huls, maar een ‘gewoon functionerend bedrijf’.

Beschermde getuige

De recherche probeerde hem ‘wel vijf, zes maal’ te werven als ‘beschermde getuige’, zegt M. Hij suggereert dat zijn levensgevaar werd overdreven of in elk geval is misbruikt door de overheid.

Een undercoveragent verkocht M. in de zomer van 2016, kort nadat hij in afwachting van de zaak tegen hem op vrije voeten was gesteld, via een boksschool een gepantserde Audi A6 voor 35.000 euro cash. Danny M., cynisch: “Chapeau hoor, zes maanden in die sportschool hangen om die auto te kunnen inbrengen. Een beetje kinderachtige uitlokking.”

Hét dispuut dat de strafzaak beheerst: justitie stelt dat M. bewust vrijwel enkel de criminele markt bediende. M. stelt dat hij véél meer, vermogende, lieden als klant had. Dat kan hij alleen lastig aantonen in zijn wereld waarin privacy cruciaal is. De aanklagers houden donderdag hun requisitoir, met de strafeis tot besluit.

Berg bewijs

Uit de bijna zes miljoen onderschepte Ennetcomberichtjes wist justitie een enorme berg bewijs van zware misdrijven waaronder een aantal onderwereldmoorden te vissen. Op basis van vooral bewijs uit die databank is een lange trits criminelen tot forse celstraffen veroordeeld, soms tot levenslang.

Dinsdag nog eisten de aanklagers in het grote proces Himalaya, over drie liquidaties en twee mislukte moordplannen in en rond Amsterdam, forse celstraffen tegen acht verdachten van 27 tot 44 jaar, oplopend tot levenslang en 25 jaar cel.

Eerder kreeg het Amsterdamse misdaadkopstuk Naoufal ‘Noffel’ F. levenslang op grond van met Ennetcomberichten gefundeerde strafdossiers over een liquidatie en een mislukte moordpoging. De Amsterdamse twintigers Omar Lkhorf en Hicham M. kregen in 2019 levenslang voor meerdere moordaanslagen op Amsterdamse criminelen.

De Amsterdamse Chileen Richard R. hoort op 31 mei zijn vonnis, nadat het Openbaar Ministerie in maart veertien jaar cel tegen hem eiste voor het leiden van een bende met (onder meer) drugshandel en liquidaties als doel.

Het is een bescheiden greep uit tientallen processen, waarin een hoofdrol is weggelegd voor bewijs dat komt van de servers van Ennetcom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden