Nieuws

Eigenaar Amsterdams kledingmerk My Brand aangehouden voor witwassen en drugshandel

Domenico G., eigenaar van het Amsterdamse kledingmerk My Brand en mede-eigenaar van het merk In Gold We Trust, is vorige week woensdag aangehouden voor witwassen en de handel in verdovende middelen.

Paul Vugts en Jesper Roele
De winkel van My Brand in de Kalverstraat. Beeld Sophie Saddington
De winkel van My Brand in de Kalverstraat.Beeld Sophie Saddington

De recherche doorzocht in een lopend onderzoek in juni al de woning van de 44-jarige G. in Purmerend. Hierbij werd 228.000 euro aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast werden een vuurwapen en luxegoederen gevonden, waaronder een klassieke auto en horloges.

G. was tijdens de doorzoeking in het buitenland en meldde zich vorige week woensdag op een politiebureau in Amsterdam. Hij is aangehouden en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat G. minimaal veertien dagen vast blijft zitten. De recherche zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

Blingbling

My Brand werd in 2010 door G. opgericht, samen met zijn broer Giuseppe. Het ‘blingblingmerk’, zoals het bekend kwam te staan, werd snel populair en werd bij honderden winkels in Nederland verkocht. In 2015 vertelden de broers aan Fashion United dat het merk ooit ‘als grap’ was ontstaan. “We waren op vakantie en we kwamen een T-shirt tegen met een knipoog naar Chanel. ‘Watching Channel 5’ stond er op. Dat wilden wij beter doen,” vertelde broer Giuseppe aan het magazine.

Sinds 2014 heeft het merk een eigen winkel in de Kalverstraat. In totaal had het toen naar eigen zeggen 450 verkooppunten. In datzelfde jaar werd een winkel in het Colombiaanse Bogotá geopend. “Daar zitten wel de jongens die van blingbling houden,” zeiden de broers daarover.

Voormalig profvoetballer Glenn Helder vertelde in 2018 in Het Parool ambassadeur van het merk te zijn. In de jaren daarvoor werden veel profvoetballers in kleding van My Brand gezien. De laatste jaren ging het minder goed met het merk, vertellen ingewijden uit de kledingwereld. Er werden winkels gesloten en het aantal verkooppunten nam af.

In Gold We Trust

G. is, volgens inschrijving bij de Kamer van Koophandel, ook mede-eigenaar van het eveneens Amsterdamse merk In Gold We Trust, dat in 2012 werd opgericht. In Gold We Trust heeft een winkel in de Kinkerstraat en is vooral populair bij jongeren.

Advocaat van Domenico G. Sicco Wester onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

Eerdere rechtszaken

Domenico G. stond met zijn kledinggroothandel Zia Maria, samen met een compagnon in Amsterdam, eerder al voor de strafrechter vanwege belastingfraude.

Ook waren G. en zijn kledinghandels tot 2019 jarenlang verwikkeld in een civiele zaak waarin het bekende Amsterdamse kledingmerk Scotch & Soda Zia Maria beschuldigde van inbreuk op het merkenrecht. Zia Maria had onder de naam My Brand een jongenstrui uitgebracht waarop groot ‘SHRUNK’ stond, precies zoals op jongenstruien die Scotch & Soda al langer uitbracht. Scotch & Soda had dat ‘SHRUNK’ en varianten daarop als merk geregistreerd. Hoewel namens My Brand in 2015 was beloofd dat de truien niet meer verkocht zouden worden, gebeurde dat wel.

Het gerechtshof besliste begin 2019 dat Zia Maria en My Brand inbreuk hadden gemaakt op het merkenrecht van Scotch & Soda en verbood ze dat te blijven doen op straffe van een dwangsom.

In datzelfde jaar veroordeelde de kantonrechter Zia Maria Holding BV, waarvan Domenico G. de enige aandeelhouder is, tot betaling van een kleine duizend euro aan een Amsterdamse Porsche-dealer voor werkzaamheden aan een alarm dat was geïnstalleerd in een uit het buitenland ingevoerde Porsche Panamera. Zia Maria had de rekening niet willen betalen – hoewel hij bij de Porsche-dealer al jaren een vaste klant was. De rechter gebood hem dat alsnog te doen.

In augustus 2021 werd de peperdure Bentley Bentayga van Domenico G. in brand gestoken voor het huis van zijn ouders in Zaandam. “Ik rij al twintig jaar dure auto’s en heb geen vijanden,” zei hij toen tegen De Telegraaf. “Ik kan me dan ook niet indenken wie dit gedaan zou moeten hebben.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden