Amsterdam Bewaar

Eigen bijdrage zorg op laatste moment toch niet omlaag

Amsterdammers met gezondheidsproblemen betalen een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding, een scootmobiel of een traplift
Amsterdammers met gezondheidsproblemen betalen een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding, een scootmobiel of een traplift © Floris Lok

De verlaging van de eigen bijdrage die hulpbehoevende Amsterdammers was voorgehouden, gaat toch niet door. De SP trok haar steun hiervoor op het laatste moment in, tot grote woede van de oppositiepartijen die dit voorstel hadden ingediend.

Meer dan 60.000 Amsterdammers zouden minder hoeven te betalen voor hun scootmobiel, traplift of rollator, beloofden oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, CDA en coalitielid SP; een meerderheid van de raad. Zij zetten hun handtekening onder een initiatiefvoorstel hiertoe. 

Minder vaak buiten
Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze mensen vanwege de eigen bijdrage regelmatig afzien van hulpmiddelen en hierdoor minder vaak buiten de deur komen. SP was zo enthousiast over het voorstel dat ze het nieuws alvast op haar site zette.

Soms is politiek een vuil spel

Marijke Shahsavari (CDA)

Maar tijdens de raadsvergadering van woensdagavond trok SP haar steun alsnog in. Door dit plan zou de gemeente 850.000 euro mislopen en de financiële dekking daarvan was niet naar de zin van de coalitie.

De oppositiepartijen verloren zo hun meerderheid en uitten hierover hun frustratie. "Soms is politiek een vuil spel," aldus Marijke Shahsavari (CDA).  "Genant en onverantwoordelijk," noemde Femke Roosma (GroenLinks) het afhaken van SP. "Kennelijk is het pluche voor SP te belangrijk."

Marathonzitting
Nelly Duijndam van SP moest de kritiek kort voor middernacht incasseren. "Ik vind het nog steeds een goed voorstel, maar ben te optimistisch geweest over de dekking," zei ze. Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) was niet onder de indruk: "U laat deze mensen in de kou staan."

Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond, het eerste deel van een marathonzitting voordat het reces ingaat, ging een streep door meer plannen die eerder werden aangekondigd, ondersteund of met enthousiasme ontvangen. Zo gaat Amsterdam toch geen offensief voeren tegen eenzaamheid.