Amsterdam Bewaar

Effecten ultra-fijnstof onderzocht bij kinderen rondom Schiphol

De lucht rondom Schiphol is vervuild
De lucht rondom Schiphol is vervuild © ANP

Op basisscholen in de buurt van Schiphol is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek naar de effecten van ultrafijn-stof op de longen van kinderen gestart.

De twee scholen staan aan weerzijden van de luchthaven, in Badhoevedorp en Aalsmeer, zodat bij verschillende windrichtingen gemeten kan worden wat het ultrafijn-stof van vliegtuigen met de kinderlongen doet.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft opdracht gegeven voor het onderzoek. De lucht rondom Schiphol is vervuild. Dat komt door weg-, vliegverkeer en industrie. Van met name de hele kleine stofdeeltjes (ultrafijn-stof) weet men niet goed wat de invloed is op de gezondheid van longen. Deze stofdeeltjes kunnen diep in de longen doordringen. 

Negen maanden
Kinderen van de geselecteerde basisscholen werken drie maanden mee met het onderzoek. Drie groepen wisselen elkaar af, waardoor de totale duur van de studie 9 maanden beslaat. Er doen bij elkaar opgeteld 200 kinderen mee.

Daarnaast worden kinderen tussen de 7 en 11 jaar die in de buurt van Schiphol wonen onderzocht op ademhalingsklachten. Deze jonge deelnemers doen thuis elke dag een blaastest en houden een dagboekje bij waar ze vragen over hun gezondheid beantwoorden. In 2019 rondt dit deelonderzoek af, in 2021 moeten de conclusies gepresenteerd worden.

Eerder toonde onderzoeksinstituut TNO aan dat het vliegverkeer op Schiphol een 'aanzienlijke bron' van ultrafijn-stof is dat na jarenlange blootstelling 'waarschijnlijk nadelige effecten' heeft op de gezondheid van omwonenden. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat de hoeveelheden in woonwijken in Amstelveen en Amsterdam twee tot drie keer hoger zijn dan normaal in de lucht.