PlusAchtergond

Eeuwige rust in een voormalige polder

Na acht jaar van plannen, praten en procederen gaat zaterdag Geestmerloo open, de eerste natuurbegraafplaats van Noord-Holland. In de omgeving kan worden gerecreëerd.

Patrick Meershoek
Het heeft flink wat voeten in de aarde gehad, maar komende zaterdag gaat natuurbegraaf­plaats Geestmerloo open. Beeld Eva Plevier
Het heeft flink wat voeten in de aarde gehad, maar komende zaterdag gaat natuurbegraaf­plaats Geestmerloo open.Beeld Eva Plevier

Nadat eerdere plannen voor een natuurbegraafplaats in Spaarnwoude en Velsen een voortijdige dood waren gestorven, opent Geestmerloo zaterdag offi­cieel de poorten. Daarmee heeft Noord-Holland dan toch eindelijk een plek waar de doden in de natuur kunnen worden begraven.

In het dorp Koedijk, onderdeel van Alkmaar, is 11 hectare natuurgebied ingericht als laatste rustplaats. Er is ruimte voor 5500 overledenen, vertelt initiatiefnemer Alexander van der Pijl. Zij kopen een graf voor de eeuwigheid en kunnen dus de rest van hun dood ongestoord in de voormalige polder blijven liggen.

De 50-jarige Van der Pijl is uitvaartonder­nemer in Hoofddorp en was eerder betrokken bij plannen een natuurbegraafplaats aan te leggen in recreatiegebied Spaarnwoude. Dat voornemen liep spaak op de wens de opties voor de vrije ruimte rondom Amsterdam zoveel mogelijk open te houden. In het verre Koedijk is het wel gelukt, al waren er acht jaren van plannen, praten en procederen voor nodig. “Het is een ware hindernisbaan geweest,” verzucht Van der Pijl. “We hebben jaren achtereen alleen maar naar de tekeningen kunnen kijken. Het is geweldig dat het nu toch werkelijkheid is geworden.”

40.000 bomen en struiken

Die lange aanloop had vooral te maken met de bezwaren van omwonenden, iets waar veel plannen voor natuurbegraafplaatsen over struikelen. Van der Pijl: “Verreweg de meeste natuurbegraafplaatsen liggen in het bosrijke en dunbevolkte oosten van het land. Hier in het westen is het druk en zijn er altijd wel mensen in de buurt die moeite hebben met het idee.” De uitvaartondernemer heeft in de loop van de jaren op informatieavonden met koffie en cake de blaren op zijn tong gepraat, maar dat kon niet voorkomen dat uiteindelijk zelfs de Raad van State zich over de plannen moest buigen.

Die zette het licht op groen voor een plan dat inmiddels wel flink was bijgesteld om het draagvlak onder de bewoners te vergroten. De lap grond van 24 hectare werd gesplitst: 11 hectare voor de begraafplaats en de rest voor een recreatiegebied. Tussen de begraafplaats en de woningen is inmiddels een afscheiding aangebracht in de vorm van een bos. “Er zijn 40.000 bomen en struiken geplant. Ik durf te zeggen dat verreweg de meeste omwonenden nu blij zijn met het resultaat. Zij hebben er een prachtig recreatiegebied bij gekregen. Er wordt nu al druk gebruik van gemaakt.”

Eenmalige rekening

Ook de toekomstige doden zijn enthousiast over de nieuwe voorziening, als we de ondernemer mogen geloven. Hij spreekt van een run op de natuurbegraafplaats. “De eerste vierhonderd graven zijn verkocht. Er ligt al een tiental mensen in de grond.” Wat de belangstellenden aanspreekt, is de mogelijkheid zelf een laatste rustplaats uit te zoeken op het terrein. “Op een reguliere begraafplaats is het maar afwachten waar je komt te liggen. Het financiële aspect speelt ook mee. Mensen betalen eenmalig een bedrag, daarna komt er nooit meer een rekening. Dat is ook prettig voor de nabestaanden.”

De combinatie begraafplaats en recreatie­gebied is opvallend, maar past in het moderne marktdenken. De overheid is naarstig op zoek naar inkomsten die de kosten van het beheer van recreatiegebieden deels kunnen dekken. Bij Geestmerloo neemt de exploitant van de begraafplaats ook het onderhoud van het recreatiegebied voor zijn rekening. De overledenen hoeven niet bang te zijn dat zij dienen als ondergrond voor een dancefestival of volleybaltoernooi, belooft Van der Pijl: “De twee gebieden zijn gescheiden. De begraafplaats is wel vrij toegankelijk, maar het is er rustig.”

Duurzame uitvaart

De uitvaartondernemer verwacht dat de eerste natuurbegraafplaats veel koudwatervrees en vooroordelen zal weg­nemen. Van der Pijl is op verschillende plekken in de buurt van Amsterdam in gesprek met gemeenten over de aanleg van een tweede begraafplaats. “Een van de trends in onze sector is de duurzame uitvaart. Dat komt echt voort uit de behoefte van het publiek. Een biologische natuurkist, een elektrische uitvaartauto, een herinneringsboom: dat zijn ontwikkelingen die naadloos aansluiten op de natuurbegraafplaats.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden