PlusReportage

Eerste vegan supermarkt: weer een excuus minder om het niet te proberen

Amsterdam had al verschillende veganistische restaurants. Nu is de stad ook een supermarkt met uitsluitend vegan en plantaardige producten rijker. ‘Het is geen trend. Dit is hoe de wereld eruit gaat zien.’

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Pizza en hotdogs zitten in de boodschappentas van pabo-student Effie Toutziarakis (21) uit West, maar dan zonder dierlijke producten. Ze is al vier jaar vegan en noemt supermarkt Vegan Fresco in de Jan Evertsenstraat een aanwinst. “Naar sommige producten moet je altijd op zoek. Vegan kaas is bijvoorbeeld een dingetje, want je hebt vegan kaas en lekkere vegan kaas.”

Voor houdbare producten was ze meestal op het internet aangewezen en aan gemaksproducten ontbreekt het ook. “Die moet je altijd zelf maken.” Zoals de cheesecake zonder kaas en de vegan pizza die bij Vegan Fresco gewoon in het vriesvak liggen.

“Vegans gaan helemaal wild op die pizza’s,” zegt James Fresco (35), oprichter van de eerste supermarkt in de stad die alleen vegan en plantaardige producten (vegan is niet altijd plantaardig) verkoopt. Naast de gebruikelijke producten – wat zou een vegan supermarkt zijn zonder een degelijk assortiment havermelk? – liggen er ook producten in de schappen die vegans tot nu toe vooral online bestelden, bij gebrek aan verkooppunten in de stad.

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

In de koeling – ‘met hetzelfde verbruik als je stofzuiger’ – vind je naast de pizza’s ook zalm zonder zalm en ijs zonder zuivel. In de schappen is de wijn ‘proud to be vegan’, de kaas gemaakt van cashewnoten, in de mayo geen ei te bekennen en ook in de babydoekjes, shampoo en vriezerzakjes is niets van een dier gebruikt. En alles is volgens Fresco niet goedkoper dan de ‘gewone’ supermarkt aan de overkant van de straat, maar ook niet duurder.

De oprichter, zelf ‘bijna volledig veganistisch’, wil bezoekers van de winkel in de Jan Evertsenstraat inspireren om meer en vaker te kiezen voor vegan en plantaardige producten. “De bouwvakkers hier waren sceptisch en hadden het idee dat veganistische producten nep zijn en vies, maar ik wil wedden dat ze een van deze burgers wel lekker vinden.”

Niet bekeren

De winkel is er niet om mensen te bekeren, zegt hij. “Het is niet mijn doel om iedereen vegan te maken, maar met het oog op het milieu vind ik het wel belangrijk dat we het makkelijker maken om voor alternatieven te kunnen kiezen en daarbij kan een supermarkt helpen.”

De Vegetariërsbond zag het aantal vegetariërs, maar ook veganisten, in 2020 fors groeien. 1,5 procent van de Nederlanders at in 2020 elke dag veganistisch – oftewel 261.000 mensen uitgaande van een bevolkingsgrootte van 17,4 miljoen – bleek uit een onderzoek van de bond dat in ­november werd gepresenteerd op World Vegan Day. Dat zijn zo’n 110.000 veganisten meer dan in eerdere schattingen.

Maaltijdbezorger Deliveroo zag ook dat vegan producten afgelopen jaar in trek waren. ProVeg-directeur Veerle Vrindts zei eerder in Trouw al niet verbaasd te zijn over de opmars van vegan kaas. Volgens haar beseffen steeds meer consumenten welke impact hun voedsel heeft op het welzijn van dieren en vooral ook op het milieu heeft.

En in Amsterdam groeide het aanbod vegan eetgelegenheden. Zo openden dit jaar de Vegan Sushi Bar en pizzeria ­Trevi’s en Vegan Junk Food Bar zit inmiddels op vier locaties in de stad.

Logische stap

Een supermarkt is dus een logische volgende stap, zegt Fresco, die in no time via een crowdfunding het geld voor de (web)winkel bij elkaar had en eind 2021 nog drie zaken geopend wil hebben. Op de wand heeft hij een tekening van de stad laten maken, waar binnenkort alle plekken op komen te staan waar je vegan en plantaardig kunt eten of kopen.

Amsterdam is volgens hem een van de meest vooruitstrevende steden op het gebied van vegan en plant based, gezien het bestaande aanbod en het groeiende aantal veganisten. Eerder werkte hij al mee aan de uitbreiding van de Vegan Junkfood Bar. “Dit gaat exploderen. Het is geen trend meer, dit is hoe de wereld eruit gaat zien.”

Favoriete chocola

Kunstenaar Tom Lore de Jong (33) uit West, al heel lang vegetariër maar sinds een half jaar veganist, bestelde zijn favoriete pure chocolade altijd online en hij moet regelmatig verschillende winkels af voor de vegan producten die hij lekker vindt. Zo’n supermarkt maakt het dus makkelijker, zegt hij. “Ook omdat je hier niet steeds op de verpakking moet checken of het wel echt vegan is.”

Deze supermarkt leidt wel weer tot andere problemen. “Het bleef bij oriënteren. Al die kazen, ik ben een beetje overvallen door het aanbod.”

Binnen is het inmiddels vol en de rij voor de deur wordt langer. Jonne van der Hoek, zelf al tien jaar vegetariër, reikt buiten de mandjes aan. Ze werkt net een dag bij de supermarkt en is van plan vooral veel producten uit te proberen, om uiteindelijk misschien toch de overstap te maken naar helemaal veganistisch eten. “Want ik heb nu helemaal geen excuus meer.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden