Nieuws

Eerste spoedpost in Amsterdam in Noord moet minder geschuif met patiënten geven

In Amsterdam-Noord is donderdag de eerste spoedpost van de stad geopend, als versmelting van de spoedeisende hulp van het BovenIJ en de huisartsenpost. Het doel: minder loketten, minder administratie en minder geschuif met patiënten.

Malika Sevil
Ingang van de nieuwe spoedpost van het BovenIJ ziekenhuis.
 Beeld BovenIJ
Ingang van de nieuwe spoedpost van het BovenIJ ziekenhuis.Beeld BovenIJ

Het BovenIJ heeft een fonkelnieuwe spoedeisende hulp (SEH) met 14 behandelplekken en een crashroom. Alleen mag dit geen spoedeisende hulp meer heten, maar een spoedpost. Want hier werken niet alleen spoedeisende hulpartsen, maar ook huisartsen. Ze werken allemaal in dezelfde kamers. Er is maar één ingang en één balie.

Dat is een grote, logistieke breuk met het verleden. Bij alle andere ziekenhuizen in de stad werken de spoedeisende hulpen en de huisartsenposten op andere afdelingen – al liggen die vaak naast elkaar, legt huisarts Immy Jonker uit.

Vanaf dinsdag echt draaien

Na een pilot, die is opgezet door het BovenIJ en Huisartsenposten Amsterdam (HpA), is de spoedpost nu definitief. Donderdag wordt deze geopend door Zorgminister Ernst Kuipers. Vanaf dinsdag, aan het eind van de middag, gaat de spoedpost Amsterdam-Noord echt draaien met patiënten.

Mensen die al wat langer in Amsterdam-Noord wonen kunnen zich misschien nog de portakabin van de huisartsenpost op de parkeerplaats van het BovenIJ herinneren. Als je een lelijke wond wilde laten hechten, dan moest dat in deze noodbouw.

Een aantal jaar geleden kwam de huisartsenpost onder het dak van het ziekenhuis, maar dat was nog steeds niet ideaal, zegt Jonker. “Als ik een patiënt naar de spoedeisende hulp wilde overdragen, omdat er meer expertise of faciliteiten nodig waren voor de behandeling, dan moest ik eerst met de SEH bellen. Daarna liep ik er met de patiënt naartoe.”

Overzichtelijker

Voor de patiënt wordt het in de nieuwe situatie veel overzichtelijker, zegt Jonker. “De patiënt wordt opgevangen en ligt in een kamer, waar hij of zij mag blijven. Hooguit veranderen de poppetjes, omdat de huisarts er een spoedeisende hulparts bij vraagt.”

De hoop is dat de versmelting leidt tot minder administratie, minder verplaatsingen van patiënten, een intensievere samenwerking tussen zorgverleners en dus ook een betere medische overdracht.

De hoop is ook dat de samenwerking zorgt voor efficiëntere inzet van personeel. Zowel de ziekenhuizen als de huisartsenposten hebben een groot tekort aan gespecialiseerd personeel. De noodklok is al vaak geluid, ook door de Huisartsenposten Amsterdam die in vakantieperioden een deel van de posten soms zelfs moest sluiten vanwege zware onderbezetting.

Een andere reden om meer samenwerking met de huisartsen te willen, is vanwege een hardnekkig probleem: Amsterdam telt relatief veel mensen die zich zonder afspraak of verwijzing bij een SEH melden, zegt teamhoofd Arthur Kieft van de spoedpost. Dat is niet de bedoeling – al helemaal niet met wissewasjes of klachten die kunnen wachten tot de eigen huisartsenpraktijk weer open is.

Dit spontane bezoek zorgt ervoor dat de SEH’s veel patiënten krijgen die eigenlijk bij de huisarts horen. Volgens Kieft, die nauw bij het initiatief betrokken is, is er gezocht naar een oplossing voor dit structurele probleem. “De spoedpost is een oplossing, maar de huisartsenposten werken ook met een digitale vragenlijst waarmee Amsterdammers antwoord krijgen op vragen als: ‘Moet ik nu naar de dokter? Kan ik zelf een paracetamol nemen? Of kan het wachten tot mijn huisarts morgen weer open is?’”

Sneller bij juiste hulpverlener

Volgens de spoedeisende hulparts Karin Rappard zijn er óók patiënten bij de huisartsenpost terechtgekomen, die beter bij een spoedeisende hulparts op hun plek zijn. “Denk bijvoorbeeld aan een oudere patiënt met veel buikpijn. Dat kan veroorzaakt worden door problemen met de grote lichaamsslagader. Dat wil je snel beoordelen.” Ze denkt dat de patiënt bij de spoedpost sneller bij de juiste zorgverlener terechtkomt.

En misschien leidt dit alles ook wel tot kortere wachttijden, zegt Rappard. De lange wachttijden bij de SEH zijn veel patiënten een doorn in het oog. “Kortere lijntjes, makkelijker overleg, dat gaat vanaf nu efficiënter en sneller.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden