Amsterdam Bewaar

Eerste paasdag kouder dan eerste kerstdag

Kinderen zoeken op eerste paasdag eieren in de tuinen van het Rijksmuseum.
Kinderen zoeken op eerste paasdag eieren in de tuinen van het Rijksmuseum. © ANP

Eerste paasdag is dit jaar kouder verlopen dan afgelopen eerste kerstdag.

Het werd zondag volgens weerbureau Weeronline in De Bilt maximaal 7,7 graden. Ter vergelijking: op 25 december 2017 was het 9,1 graden.

Vorig jaar verliep de lentense feestdag ook al kouder dan de winterse. Verschil was toen dat dat voor beide paasdagen gold. In 2017 werd het tijdens Pasen toen 10,9 graden, terwijl Kerst op 11,8 graden uitkwam. Ook in 2016, 2013 en 2012 waren beide paasdagen kouder dan Kerst.

Koudste paaszondag
Dit jaar lijkt dat niet te gebeuren, omdat het tweede paasdag een stuk warmer lijkt te worden. In De Bilt wordt een temperatuur verwacht van 10,3 graden, waarmee Pasen op een gemiddelde van 9 graden eindigt. Doordat tweede kerstdag juist iets kouder was, bedroeg de gemiddelde temperatuur met Kerst 8,3 graden. 

Het record van de koudste paaszondag, sinds in 1901 met de metingen begonnen is, dateert van 29 maart 1964. Toen werd het in De Bilt 3,9 graden.

Volgende week lijkt het een stuk warmer te worden. Maar vanaf vrijdag zal het weer hoogstwaarschijnlink omslaan. De kans op zonnig en aangenaam warm lenteweer neemt toe - en volgens de laatste verwachting wordt het volgend weekend in Amsterdam rond de 17 graden, met veel zon.