Update

Eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Zuidoost: ‘We willen graag gastvrije stad zijn’

Amsterdam gaat de eerste Oekraïners die naar Nederland komen opvangen. Woensdag arriveert er een groep van enkele tientallen oorlogsvluchtelingen in Zuidoost.

David Hielkema
‘We hebben direct gezegd bereid te zijn Oekraïners op te vangen,’ zegt wethouder Rutger Groot Wassink. ‘We willen heel graag die gastvrije stad zijn.’ Beeld Evert Elzinga/ANP
‘We hebben direct gezegd bereid te zijn Oekraïners op te vangen,’ zegt wethouder Rutger Groot Wassink. ‘We willen heel graag die gastvrije stad zijn.’Beeld Evert Elzinga/ANP

De groep wordt opgevangen in het A&O Hostel in Zuidoost. Zij zullen in de loop van de dag arriveren. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (Asielzaken) zegt blij te zijn dat Amsterdam zo snel een bijdrage kan leveren. “We hebben direct gezegd bereid te zijn Oekraïners op te vangen. We willen heel graag die gastvrije stad zijn. Mensen moeten hier tot rust kunnen komen.”

De gemeente was voor het weekend al bezig om in kaart te brengen hoeveel mensen de stad kan opvangen. De verwachting is dat de opvang opgeschaald kan worden naar 200 tot 300 Oekraïners als dit nodig is. Groot Wassink: “Als we de beelden van vandaag zien, dan weten we dat de aantallen zullen toenemen. Amsterdam zal voor deze mensen klaarstaan en de hulpvraag beantwoorden.”

Crisisnoodopvang

Volgens de Verenigde Naties zijn al 670.000 inwoners Oekraïne ontvlucht. Voor het kabinet is het een groot vraagstuk waar de verwachte gevluchte Oekraïners opgevangen kunnen worden, omdat asielcentra al maandenlang overvol zitten. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt nu bij het rijk en gemeenten. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken): “Ons beleid is altijd om mensen zoveel mogelijk op te vangen in de regio. Nu is Europa de regio. Als mensen naar Nederland komen, dan zullen wij voor hen zorgen als ze dat nodig hebben.”

Inmiddels zijn ook verschillende initiatieven gestart onder de bevolking om Oekraïners op te vangen. Oekraïners mogen in principe voor drie maanden in Nederland verblijven, wegens de visumafspraken die Nederland met Oekraïne heeft. Daarna kunnen ze een verlenging aanvragen, al heeft Van der Burg al aangegeven de mensen niet terug te sturen als er nog oorlog is. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers uit Oekraïne worden voorlopig niet teruggestuurd.

Nederland had eerder al te maken met grootschalige crisisnoodopvang voor oorlogsvluchtelingen: in 2015 tijdens de Syrische Burgeroorlog en in de jaren negentig tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Veel vluchtelingen kwamen destijds terecht in grote tentenkampen en sporthallen. Het is nog niet bekend of het rijk nu ook op tentenkampen en sporthallen inzet.

Marineterrein

Het afgelopen jaar kwamen veel mensen uit Afghanistan naar Nederland voor opvang, voor wie ook tijdelijke tentenkampen werden opgezet. Amsterdam sprong toen bij en gaf aan het rijk gehoor door extra opvang te realiseren voor asielzoekers, onder meer op het Marineterrein. Ook het A&O hostel is al sinds enkele maanden als noodlocatie geopend voor vluchtelingen en biedt ruimte aan circa 600 mensen.

Een van de 359 kamers in het A&O Hostel in Bullewijk, dat al enkele maanden als noodlocatie is geopend voor vluchtelingen. Beeld A&O Hostel / Eoin Carey
Een van de 359 kamers in het A&O Hostel in Bullewijk, dat al enkele maanden als noodlocatie is geopend voor vluchtelingen.Beeld A&O Hostel / Eoin Carey
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden