Amsterdam Bewaar

Eerste leerlingen op Ron Blaauw College van start

Ron Blaauw is gestart met een eigen koksopleiding, om zo makkelijker personeel te vinden voor zijn restaurants.
Ron Blaauw is gestart met een eigen koksopleiding, om zo makkelijker personeel te vinden voor zijn restaurants. © ANP

Ron Blaauw blijft innovatieve oplossingen zoeken voor het schrijnende kokstekort in de stad. Maandag is zijn eigen opleiding Ron Blaauw College van start gegaan.

De chef-eigenaar van vier Gastrobars heeft in samenwerking met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en reïntegratiebureau In2work een opleiding ontwikkeld.

Op dit Ron Blaauw College leidt hij zestien mensen op tot basiskok. De opleiding is gericht op mensen die al een tijdje thuiszitten en weer aan de slag willen, ook mensen van een wat 'hogere leeftijd'.

Blaauw geeft aan dat het tekort aan goed personeel een van de redenen is voor de opleiding. "Het is voor ons een nieuwe manier om onze eigen keukenbrigades duurzaam te versterken. Het is gaaf om de kennis die wij in onze bedrijven hebben, over te brengen op leergierige starters in de keuken."

6000 koks gezocht
Het tekort aan goed personeel in de keuken noopte Blaauw al eerder om nieuw personeel te paaien met een brommer en woonruimte.

Koninklijke Horeca Nederland publiceerde eind 2017 een rapport waarin wordt gerept van een (landelijk) tekort van 6000 koks en 37.000 vacatures in totaal - waarvan 21.000 al langer dan drie maanden openstaan.

Jaarlijks komen er 10.000 tot 11.000 mensen van de horecaopleidingen, bij lange na niet genoeg om het grote verloop op te vangen. 

Diploma
Wie het Ron Blaauw College met diploma verlaat, kan daarna in een van de bedrijven van Blaauw terecht. Dat is geen verplichting, elders solliciteren kan ook.

Blaauw wil jaarlijks twee groepen opleiden. De eerste groep leerlingen komt uit de regio Den Haag. De tweede groep start in september.