Plus

Eerste groep leerlingen praktijkonderwijs gehuldigd: geslaagd, gediplomeerd en trots

Leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen dit jaar voor het eerst een schooldiploma. Dinsdag nam de eerste lichting van het Mundus College hun diploma in ontvangst. ‘Eindelijk de erkenning die ze verdienen.’

Raounak Khaddari
Yuliyan Minchev, een van de leerlingen van het Mundus College Amsterdam die op 2 juli 2019 hun PRO-diploma kregen. Beeld Cees Glastra van Loon
Yuliyan Minchev, een van de leerlingen van het Mundus College Amsterdam die op 2 juli 2019 hun PRO-diploma kregen.Beeld Cees Glastra van Loon

Middelbare scholieren van het havo, vwo en vmbo hangen na een succesvol eindexamen de vlag uit en krijgen een diploma uitgereikt op een heuse diploma-uitreiking. Leerlingen in het praktijkonderwijs konden tot dit jaar niet volledig meegaan in die landelijke examenvreugde. Voor hen was er geen officiële afsluiting en zelfs geen diploma: ze gingen na vijf jaar met enkel een getuigschrift van school.

“Terwijl zij knetterhard hun best doen,” zegt coördinator Debora van Aken van het praktijkonderwijs op het Mundus College in Amsterdam. “Ze doen soms zelfs nog meer hun best dan de tieners op andere niveaus.”

Erkenning

Circa 30.000 scholieren voor wie het vmbo te hoog gegrepen volgen praktijkonderwijs. Eind vorig jaar besloot minister van onderwijs Arie Slob dat ook deze pro-leerlingen een diploma moeten kunnen krijgen om ze de erkenning te geven die ze verdienen.

“Ze moeten best veel arbeid verrichten,” zegt Reinier den Besten (37), de trotse mentor van twee van de eerste vier geslaagden die gisteren op het Mundus College hun diploma in ontvangst namen. “Ze lopen stage, ze moeten zelfstandig een cv maken en een sollicitatiebrief kunnen schrijven.” Dat lijken basale vaardigheden, maar voor leerlingen op het praktijkonderwijs zijn het ware uitdagingen.

“Net als op tijd komen op stage bijvoorbeeld, dat moeten ze ook leren,” zegt Najlae Bouhamouch (39), mentor van eveneens twee leerlingen die dit jaar zijn geslaagd op de middelbare school in Nieuw-West. “Niet omdat ze lui zijn of uit onwil. Het zijn juist heel enthousiaste leerlingen die gewoon iets meer nodig hebben.”

Den Besten geeft als voorbeeld dat hij soms iets vijf keer moet uitleggen. “Dat is niet erg. Ik doe dat met plezier en benadruk juist dat het goed is dat ze iets vragen.”

Maatwerk

Hoewel ook deze scholieren nu hun opleiding kunnen afsluiten met een diploma, is er geen landelijk examen opgesteld. Niet alle leerlingen krijgen immers hetzelfde onderwijs. Volgens minister Slob zit de kracht van het praktijk­onderwijs juist in maatwerk.

De leerlingen moeten wel groei laten zien in Nederlands en rekenen. “Ze moeten een examendossier inleveren en hebben een eindgesprek met een examinator van een andere pro-school,” zegt Van Aken. Dan krijgen ze een diploma net als andere geslaagden. “Dat is nog steeds geen startkwalificatie, maar wel erkenning voor hun harde werken. Eindelijk.”

Ibriyam Yusmenov (17)

‘Dat meten bij wiskunde blijft lastig’ Beeld Cees Glastra van Loon
‘Dat meten bij wiskunde blijft lastig’Beeld Cees Glastra van Loon

Omdat de 17-jarige Ibriyam Yusmenov vmbo te moeilijk vond, ging hij naar het praktijkonderwijs. “Dat was meestal wel makkelijk. Alleen wiskunde blijft lastig,” zegt Yusmenov. “Dan moet je meten en daar ben ik niet zo goed in.” Toch wist hij zijn diploma te behalen.

“Ja, dat is heel mooi, hè. Ik ga het vieren met vrienden in de club. Maar als ik eerlijk ben, was het ook wel heel leuk om naar school te gaan.” Behalve dat Yusmenov veel vrienden heeft gemaakt op het Mundus College kon hij ook het vak leren waarin hij door wil. “Ik wil later een eigen bedrijf in bouwtechniek. Dan ga ik werken als stukadoor, laminaat leggen en schilderen. Op stage bij een stukadoorsbedrijf heb ik al veel geleerd.”

De scholier houdt van hard werken. Tijdens zijn stage ging hij twee keer per week sporten: op zondag voetbal en elke woensdag naar de sportschool. “En ik help mijn vader in zijn bedrijf met auto’s wassen.”

Nu Yusmenov geslaagd is, wil hij verder studeren in bouwtechniek. “Maar eerst op vakantie naar Bulgarije.”

Dogukan Cetin (18)

‘En nu werken als leerling-kapper’ Beeld Cees Glastra van Loon
‘En nu werken als leerling-kapper’Beeld Cees Glastra van Loon

“Het voelt heel goed,” zegt Dogukan Cetin net nadat hij zijn diploma in ontvangst heeft genomen. “Mijn moeder is ook heel trots. We gaan het vanavond vieren met een party en chips.”

Omdat het op de vorige school van Cetin niet goed ging, werd hij naar het praktijkonderwijs gestuurd op het Mundus College. Achteraf kijkt hij daar tevreden op terug: “Ik heb vrienden gemaakt, de leraren zijn aardig en ik heb veel geleerd.” De 18-jarige liep stage bij een kapperszaak in Purmerend. “Daar heb ik geleerd om schoon te maken en koffie te serveren aan de klanten. En op school leerden we ook eten maken. Dan kwamen er oudere mensen op bezoek en moesten we alles wat we hadden klaargemaakt serveren. Alleen Engels vond ik moeilijk.” Toch is zelfs dat gelukt. Nu Cetin klaar is met school - ‘eindelijk’ - mag hij op zijn voormalige stageplek doorleren voor kapper.

“Ik mag daar blijven. Dus niet als stagiair, nee, ik mag er echt werken. Ze hebben me aangenomen.” Of hij eerst nog op vakantie gaat? “Nee, ik wil werken.”

Hüseyin Celik (18)

‘Naar de Efteling om het te vieren’ Beeld Cees Glastra van Loon
‘Naar de Efteling om het te vieren’Beeld Cees Glastra van Loon

“Ik heb net mijn diploma opgehaald,” zegt Hüseyin Celik haast euforisch. “Ik ben er echt heel blij mee dat ik een diploma heb gekregen en geen certificaat. Dit is toch iets groots, iets dat moeilijk is om te halen.”

Celik vond vooral economie lastig. “Dat was niet mijn vak.” Techniek daarentegen vond hij het leukst. “Ik wil later meubelmaker worden. Daarom heb ik stage gelopen bij een meubelwinkel en bij Hornbach.” Bij die laatste mag Celik blijven. “Ze hebben me een contract aangeboden voor zeven maanden. En ik mag daar ook houtsnijden. Praktijkonderwijs past gewon veel beter bij me. Kijk, ik kan wel naar het vmbo, maar ik ben gewoon beter met mijn handen. Toen ik op het vmbo zat deed ik niets, ik ging er niet voor strijden, begrijp je? Maar ik wil wel leren” Celik is nog lang niet uitgeleerd. “Ik ga naar het ROC in Diemen om door te leren voor meubelmaker. Maar eerst ga ik lekker slapen en met mijn vrienden naar de Efteling om dit te vieren. Ik heb mijn rijbewijs al, dus ik kan er zelf heenrijden.”

Yuliyan Minchev (18)

‘Ouders zijn blij met mijn diploma’ Beeld Cees Glastra van Loon
‘Ouders zijn blij met mijn diploma’Beeld Cees Glastra van Loon

“Ik ben echt blij,” zegt Yuliyan Minchev. “We zaten met mijn mentor en iemand anders aan tafel voor mijn eindgesprek. Toen moest ik vertellen over hoe het op school is gegaan de afgelopen jaren en hoe mijn stage was.”

Minchev heeft grote sprongen gemaakt bij het vak Nederlands en liep stage bij de McDonald’s op het Osdorpplein. “Daar deed ik alles: broodjes maken, achter de kassa staan en bestellingen afgeven. Dat vond ik het leukste: iemand heeft dan een nummertje en ik geef de bestelling die daarbij hoort.”

Als Minchev zijn vooruitgang heeft besproken, hoort hij ter plekke dat hij geslaagd is. Of de vlag uitging? “Nee, maar mijn vader en moe­der zijn wel heel blij met mijn diploma.” De scholier heeft het zelfs zo goed gedaan op zijn stage dat hij na de zomervakantie fulltime aan de slag mag bij het fastfoodrestaurant. “Alleen cappuccino’s maken, dat moet ik nog leren. Maar eerst ga ik op vakantie naar Bulgarije en mijn diploma vieren.” Dat gaat gebeuren in een restaurant. “Ik ga naar Club LA met mijn matties.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden