Reportage

Eerste damwanden voor Namenmonument geplaatst

De eerste damwanden voor de bouw van het Holocaust Namenmonument in het Weesperplantsoen zijn dinsdagochtend geplaatst.

Hanneloes Pen
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

De damwanden moeten verzakking voorkomen van het plantsoen, dat ongeveer 40 centimeter lager ligt dan de straat. De werkzaamheden zullen zo’n twee weken in beslag nemen.

De 75 damwanden van 2,5 bij 2,5 meter lopen parallel aan de Weesperstraat en langs de metro-ingang over een lengte van 150 meter. De damwanden voorkomen dat het zware verkeer over de Weesperstraat verzakking van het plantsoen veroorzaakt.

De bouwwerkzaamheden van het Namenmonument liggen op schema. “Het weer is heel gunstig,” zegt uitvoerder Ate Pijpker. “Bij een vorst van min vijf moeten we stoppen met het werk. Het gaat zoals gepland, al weet je nooit wat je onder de grond tegenkomt. Op deze plek stonden veel huizen van Joodse bewoners. Mochten er nog stenen of oude funderingsresten liggen, dan zullen we die eerst moeten weghalen.”

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Na het slaan van de damwanden wordt een betonnen ringbalk geplaatst zodat de damwanden op hun plek blijven staan. In februari worden de kabels en gas- en waterleidingen verlegd. Het Monument van Joodse Erkentelijkheid zal eind januari worden verplaatst. Deze eerste bouwfase duurt ongeveer vijf maanden.

Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité is erbij aanwezig en fotografeert de plaatsing van de eerste damwand. “Het eerste werk is begonnen. Ik vind het fantastisch. Ik kan het bijna niet geloven na dertien jaar.”

Vanaf maart wordt de bouwplaats volledig ontgraven zodat met het funderingswerk kan worden begonnen.

Op het Namenmonument komen de namen te staan van 102.000 uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma, met hun geboorte- en sterfdata. Buurtbewoners voerden jarenlang een juridische strijd tegen de komst van het monument. De bouw zal naar verwachting minimaal twee jaar duren.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Beeld Jakob Van Vliet
Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.Beeld Jakob Van Vliet

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden