Amsterdam Bewaar

Eerste blik op Johan Cruijff-muurschildering

Muurschildering met de beeltenis van Johan Cruyff op de kruising Wembleylaan/Anfieldroad
Muurschildering met de beeltenis van Johan Cruyff op de kruising Wembleylaan/Anfieldroad © Mats van Soolingen

De muurschildering van Johan Cruijff op de hoek van de Wembleylaan en Anfieldroad in de Watergraafsmeer wordt dinsdag pas officieel onthuld, maar was maandagavond al even te zien.

Het kunstwerk is gemaakt door de Braziliaanse kunstenaar Paulo Consentino. Het is dertien meter hoog en bijna negen meter breed. Op 25 april, de dag dat Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, werd de eerste verfstreek aangebracht

Consentino is inmiddels beroemd om het vereeuwigen van voetbalhelden op beton: zijn schilderingen sieren muren in Brazilië, Uruguay, Portugal, Spanje en Duitsland. Eerder legde hij Barcelona-ster Lionel Messi vast op de muur van diens oude school. Ook maakte hij een enorme muurschildering van Diego Maradona. In de Watergraafsmeer werkte hij samen met jongeren uit de buurt.

De locatie van de muurschildering is niet toevallig gekozen. De hoek van de Wembleylaan en Anfieldroad aan de rand van de wijk waar het voormalige stadion De Meer van Ajax ooit huisde en tegenover Betondorp waar Cruijff opgroeide.

De schildering wordt dinsdagavond om 18.14 uur onthuld door burgemeester Eberhard van der Laan.