Eerbetoon in vergaderzalen voor de Februaristakers

In het stadhuis worden vergader­zalen vernoemd naar de initiatief­nemers van de Februaristaking.

De Stopera. Beeld ANP
De Stopera.Beeld ANP

De nieuwe vergaderruimte van de gemeenteraadsleden zal de Willem Kraanzaal gaan heten, vernoemd naar de stratenmaker van de toenmalige dienst Publieke Werken.

Hij was in februari 1941 een belangrijk initiatiefnemer van de staking nadat hij diep onder de indruk was geraakt van de eerste grootschalige arrestatie en deportatie van Joodse Amsterdammers. Ook naar vuilnisman Piet Nak, die Kraan kende via de Communistische Partij, en partijgenoot Dirk van Nimwegen zullen vergaderruimtes vernoemd worden, kondigt wethouder Rutger Groot Wassink aan.

Naar Nak en Kraan waren al straten vernoemd in Nieuw-West, naar Van Nimwegen een brug in Centrum. Volgens Groot Wassink is dat niet genoeg. "We vernoemen naar hen die het recht opeisten om in vrijheid te kunnen leven, niet alleen voor zichzelf, maar juist ook voor anderen. Deze zalen staan voor alle februaristakers. Voor al die mensen die zeiden: tot hier en niet verder."

Holocaust
Op 25 en 26 februari 1941 legden duizenden ambtenaren, fabrieksarbeiders, dokwerkers en trambestuurders het werk neer uit protest tegen wat later de Holocaust zou worden genoemd. De actie vond navolging in onder meer Hilversum, Haarlem, Weesp en Utrecht. Het was een van de weinige publieke en massale daden van verzet tegen de Jodenvervolging.

Een van de zalen in het stadhuis was tot 2017 vernoemd naar topambtenaar Piet Mijksenaar, die verdacht wordt van Duitse sympathieën. Dit was niet bekend toen de vergaderzaal in 1988 naar hem werd vernoemd. Deze vernoeming is inmiddels ongedaan gemaakt.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden