Eenderde van budget Haga lyceum naar directeur en familie

Eenderde van het salarisbudget van het omstreden Cornelius Haga Lyceum ging in 2018 op aan directeur Söner Atasoy, zijn broer en diens schoonzus. Dat is nog heel bescheiden, vindt Atasoy zelf.

Schoolleiders van het Cornelius Haga Lyceum zouden volgens de inlichtingendiensten banden onderhouden met radicale salafisten Beeld anp
Schoolleiders van het Cornelius Haga Lyceum zouden volgens de inlichtingendiensten banden onderhouden met radicale salafistenBeeld anp

Het islamitische Cornelius Haga Lyceum ligt al maanden onder vuur. De inlichtingendiensten meldden begin dit jaar dat er sprake is van banden met radicale predikers en een terreurbeweging in Tsjetsjenië.

Daarnaast heeft de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst aan het Openbaar Ministerie, de Inspectie van het onderwijs en de gemeente Amsterdam laten weten dat eenderde van het salarisbudget van 410.000 euro naar slechts drie mensen is gegaan: directeur Söner Atasoy, zijn broer en beleidsmedewerker Son Tekin en diens schoonzus, die op de school werkt als seceretaresse.

Een bericht daarover in NRC Handelsblad wordt door goed ingevoerde bronnen bevestigd. In het vragenuur van de Tweede Kamer van 12 maart dit jaar kondigde onderwijsminister Arie Slob al een 'diepgaand onderzoek' aan naar de financiële administratie.

Terugbetalen
Söner Atasoy zegt dat er weinig aan de hand is. Het geld dat hij in 2018 heeft ontvangen met zijn broer en de secretaresse, zou zijn bedoeld voor de periode dat zij bezig waren de school te starten. Ander personeel kwam volgens hem pas later op de school. "Wij waren de kwartiermakers. Je kunt dus beter zeggen dat er máár eenderde van het budget is uitgekeerd aan ons. Dit jaar is de vergoeding voor de directie al teruggebracht naar vijf procent van het salarisbudget."

Atasoy erkent dat zijn beloning in 2018 uitgekomen is boven 118.000 euro die hij als onderwijsbestuurder mag verdienen volgens de Wet Normering Topinkomens. Dat zou te wijten zijn aan misverstanden over de berekening van zijn salaris. Volgens hem is al enige tijd geleden besloten het teveel ontvangen bedrag vanaf 2019 terug te betalen.

Woedend
Atasoy is woedend dat opnieuw vertrouwelijke gegevens over zijn school uit rapporten van de veiligheidsdiensten op straat zijn beland. Hij zegt juridische stappen te overwegen tegen de AIVD. Ondanks de stroom aan negatieve berichten over het Cornelius Haga Lyceum hebben zich voor het komende school jaar 130 nieuwe leerlingen aangemeld, bijna een verdubbeling van het totale leerlingaantal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden