Plus

‘Eén vlag in brand, dan tien ervoor terug’

Bewoners van stadsdeel West zijn een inzamelingsactie gestart na de flatbrand aan de Krelis Louwenstraat vrijdag. Met het geld willen de initiatiefnemers straten in West ‘met regenboogvlaggen vullen’.

Studenten halen hun spullen op na de brand in hun flat. Beeld ANP
Studenten halen hun spullen op na de brand in hun flat.Beeld ANP

Drieduizend euro hoopten de initiatiefnemers op te halen, maar vanochtend stond de teller al op meer dan 4300 euro. De initiatiefnemers van een actie tegen de flatbrand in de Krelis Louwenstraat willen er zoveel mogelijk regenboogvlaggen en posters van kopen, die daarna door buurtbewoners gratis opgehaald kunnen worden bij het stadsdeelkantoor. ‘Om te laten zien dat je één vlag kan vernielen, maar er vervolgens tien voor in de plaats komen,’ aldus de tekst op de inzamelingspagina.

“Ik ben heel blij dat de actie zo goed loopt,” laat initiatiefnemer Tirza Gevers weten. “We zaten al aan 250 donateurs binnen één dag.”

De eerste 1000 euro kwam van de voorzitter van het dagelijks bestuur West, Fenna Ulichki (GroenLinks). Ze wil daarmee namens het stadsdeel duidelijk maken het initiatief te steunen.

Vermoedelijk was de brand vrijdag, waarbij vier mensen gewond raakten, gericht tegen regenboogvlaggen. In hetzelfde gebouw vonden eerder ook al lhbtq-gerelateerde incidenten plaats. Bewoners deden al meerdere keren aangifte van vernielingen. “De dader moet doelgericht naar mijn deur zijn gelopen,” zei een flatbewoner van wie een poster ter ere van twintig jaar huwelijksgelijkheid in brand werd gestoken.

‘Hoe kan de lhbtq+ community zich veilig voelen in ons stadsdeel wanneer er dit soort incidenten plaatsvinden?’ valt er te lezen op de inzamelingspagina voor de regenboogvlaggen. De actie wordt onder andere ondersteund door Queer Club West, een netwerk van lhbtq-organisaties in West.

Spullen gestolen

Initiatiefnemer Gevers: “Door het zichtbaar maken van al deze stemmen, ze letterlijk een plek in het straatbeeld te geven, kan niemand er meer omheen: iedereen is welkom en veilig in West en we zorgen daar met z’n allen voor.

Een aantal bewoners van de studentenflat kreeg na de brand nóg een tegenslag te verwerken. Bij terugkeer in hun woning na de evacuatie bleken waardevolle spullen gestolen uit de in alle haast verlaten woningen. Vier mensen hebben aangifte gedaan, maar volgens de politie kunnen dat er meer worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden