Eén op de acht Amsterdammers heeft antistoffen tegen corona

Gemiddeld 13 procent van de Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen het coronavirus verzameld. In Amsterdam en Utrecht ligt dat op 12 procent, in Brabant en Limburg op 15 procent.

Tahrim Ramdjan
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Sanquin onder bloeddonoren in de eerste week van januari. Sinds het begin van de coronapandemie onderzoekt de bloedbank wekelijks steekproefsgewijs onder 2000 bloeddonoren of er antistoffen tegen het coronavirus aanwezig zijn in hun bloed.

Er zit een vertraging van twee weken in de cijfers, doordat bloeddonoren twee weken klachtenvrij moeten zijn voordat ze weer mogen doneren. Sanquin verwacht daarom dat het aandeel mensen met antistoffen in hun bloed nog zal groeien. In de periode tussen 7 en 31 december werden bij 10 procent van de Nederlandse boeddonoren antistoffen aangetroffen. Het aantal mensen dat antistoffen opbouwde in de regio Midden-West, waartoe Amsterdam en Utrecht worden gerekend, houdt gelijke tred met het landelijk gemiddelde.

Immuniteit

De cijfers geven geen uitsluitsel over het absolute aantal besmettingen, maar zijn wel een belangrijke indicator, zegt een woordvoerder van Sanquin. Dat zou betekenen dat om en nabij 2,3 miljoen Nederlanders, onder wie bijna 100.000 Amsterdammers, antistoffen hebben opgebouwd.

Antistoffen kunnen helpen bij het opbouwen van immuniteit, maar werken niet altijd, zegt de woordvoerder. “Het hangt af van mutaties. Specifieke antistoffen helpen op een gegeven moment niet meer, omdat ze een nieuwe mutatie van het virus niet herkennen.”

Mark Kramer, bestuurslid van Amsterdam UMC en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen van Noord-Holland en Flevoland, zegt dat nog weinig bekend is over immuniteit. “Als je naar de literatuur kijkt, lijkt de immuniteit in elk geval voor een paar maanden te zijn.” Er worden nog steeds antistoffen ­gevonden bij donoren die tijdens de eerste golf besmet zijn geraakt.

Inenten zorgpersoneel

Volgens de Volkskrant wordt artsen en verpleegkundigen in het Radboud UMC in Nijmegen gevraagd om van de eerste ronde aan vaccinaties af te zien, als ze de afgelopen drie maanden het coronavirus onder de leden hebben gehad. In Noord-Holland, dus ook in de Amsterdamse ziekenhuizen, en Flevoland wordt dat gevraagd aan zorgmedewerkers die in de afgelopen vier weken Covid-19 hebben gehad.

Dat is in lijn met een landelijke norm en zorgt voor maximale bescherming, zegt Kramer. Bovendien heeft het een medische reden. “Het is heel zeldzaam, maar als je mensen op korte termijn na de infectie vaccineert, is er mogelijk een grotere kans op een potentieel gevaarlijke bijwerking.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden